Expertiseadvies
Sinds 2023 kunnen artsen in regionale ziekenhuizen gebruikmaken van ‘expertiseadvies’: een landelijke regeling waarmee zij digitaal advies over zeldzame aandoeningen kunnen vragen aan specialisten in expertisecentra, zoals het LUMC. Om deze samenwerking eenvoudiger en efficiënter te maken, is een digitaal expertiseportaal ontwikkeld.
Dit portaal werd voor het eerst ingezet bij zeldzame auto-immuunziekten en is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met patiënten en zorgverleners. Het stelt artsen in staat om adviesaanvragen snel, zorgvuldig en zonder onnodige administratieve lasten te versturen, waarbij niet de patiënt reist, maar het dossier: digitaal en efficiënt. Het portaal voldoet aan de voorwaarden van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), waardoor ziekenhuizen de inzet van specialistisch advies kunnen declareren.
Wat betekent dit voor patiënten?
Het portaal maakt specialistische zorg toegankelijker voor patiënten, zonder dat zij daarvoor hoeven te reizen. Via hun eigen arts krijgen zij toegang tot de juiste kennis op het juiste moment. Dat zorgt voor snellere duidelijkheid, minder onzekerheid en een behandeling die beter aansluit bij hun situatie. Omdat zeldzame aandoeningen vaak vragen om complexe en kostbare therapieën, helpt het portaal ook om sneller de juiste, en soms nieuwste, behandelopties in te zetten. Zo ontvangen patiënten eerder passende zorg, met minder gedoe en wordt het zorgsysteem op de lange termijn minder belast.
Uitbreiding dankzij STOZ-subsidie
Met een subsidie van €120.382 uit de Stimuleringsregeling Technologie in Ondersteuning en Zorg (STOZ) breidt het LUMC het gebruik van het expertiseportaal in 2025–2026 uit naar andere zeldzame aandoeningen. De uitbreiding vindt plaats binnen meerdere LUMC-expertisecentra, waaronder het Expertisecentrum voor Lupus, Vasculitis en Complement-geassocieerde Systeemziekte (LuVaCs);
Meer informatie
Lees meer over de gespecialiseerde zorg voor zeldzame aandoeningen binnen het LUMC op de informatiepagina van de expertisecentra van LUMC. Aanvullende informatie over het ontstaan en de relevantie van het digitale expertiseportaal is te vinden op de website van de Stichting Expertiseconsultatie Zeldzame Aandoeningen.