Door Noortje Krikhaar
Nog geen jaar geleden kwam Sander Otter in ReumaMagazine aan het woord omdat zijn verhaal de beste Nederlandse inzending was in de Edgar Stene schrijfwedstrijd. Sander beschrijft in dit verhaal hoe hij, al zeilend op het IJsselmeer, een mail met een wanhoopskreet las.
Een zwangere vrouw met het antifosfolipidensyndroom vroeg om professionele hulp om haar zwangerschap tot een goed einde te brengen. “Al snel schoot de naam van een gynaecoloog door mijn hoofd. Zij had recent een lezing gegeven en het toeval wilde dat ik haar privé e-mailadres had. Halve wind richting Pampus legde ik haar het probleem voor en binnen twee mijl had ik al een antwoord terug. De aanstaande moeder kon zich de volgende dag melden bij de receptie van het academische ziekenhuis en deze gynaecoloog zou persoonlijk de zwangerschap verder begeleiden.”
Sander Otter legt uit dat dit een voorbeeld is van “de deuren die open gingen waarvan ik het bestaan niet wist”, toen hij chronisch ziek werd en zich als vrijwilliger voor lotgenoten ging inzetten. Sander heeft niet alleen deuren geopend, ook mensen aan het denken gezet en gestimuleerd om wat van hun leven met reuma te maken. “Als je er voor open staat, heb je nog onbegrensde mogelijkheden, reuma of niet.” Sander wist waarover hij het had. In 2008 kreeg hij officieel de diagnose APS en een jaar later de diagnose SLE.
In zijn laatste blog schrijft hij ook: “Net als iedereen maakte ik mijn fouten. Maar dat is goed want daar groeit de mens en… de mensheid van. Maar leuker is het om te zien naar datgene wat kracht en goed geeft en daar onbaatzuchtig mee om te gaan. Natuurlijk had ik gehoopt dat ik ook dit keer weer bij de randjes weg kon komen, zoals ik al zo vaak heb geflikt, maar het feit dat dit er nu staat, bewijst het tegendeel.” Sander eindigde met de woorden: “De rest is geschiedenis. Waarvoor dank in het aandeel dat u daarin had!”
Vaarwel Sander, we kunnen nauwelijks beseffen dat jij er niet meer bent. Dank voor alle leuke en eigenwijze uitspraken en vooral voor jouw betrokkenheid bij andere mensen met reuma.
Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.