Van der Horst-Bruinsma heeft zich met haar reumaonderzoek gespecialiseerd in de ziekte van Bechterew. De diagnose Bechterew wordt bij vrouwen gemiddeld twee jaar laten gesteld dan bij mannen. Van der Horst: “Vrouwen hebben vaker pijn dan mannen, maar ze hebben vaak minder afwijkingen op een röntgenfoto. Dat komt onder andere omdat de ziekte zich bij mannen en vrouwen op een andere manier manifesteert. Waar mannen last hebben van rugklachten, hebben vrouwen vaker te maken met peesontstekingen rondom de gewrichten. Daarbij is Bechterew lang beschouwd als een echte mannenaandoening, waardoor artsen wellicht niet alert genoeg zijn geweest op de ziekte bij vrouwen. Inmiddels is duidelijk dat de ziekte bij mannen drie keer zo vaak voorkomt dan bij vrouwen en niet tien keer zo vaak, zoals eerder werd aangenomen.”
Ziekte sneller opsporen
Een aantal jaar geleden bedacht een manier om de ziekte bij vrouwen sneller op te sporen. “Een van de eerste aanwijzingen voor de ziekte van Bechterew is uveïtis, een acute ontsteking aan het regenboogvlies in het oog. Vrouwen met uveïtis worden behandeld door een oogarts. Ik heb daarom de oogartsen in ons ziekenhuis gevraagd om vrouwen met uveïtis die last hebben van rugklachten, door te verwijzen naar de reumatoloog. Bij 13 procent van deze vrouwen werd axiale spondyloartritis geconstateerd, waarvan de helft zelfs al röntgenafwijkingen had.” Ze hoopt dat haar werkwijze in andere ziekenhuizen wordt overgenomen zodat de ziekte bij vrouwen eerder kan worden vastgesteld en onomkeerbare gewrichtsschade en vergroeiingen kunnen worden voorkomen. Lees het artikel uit ReumaMagazine 6-2021.
Oratie Van der Horst-Bruinsma
‘Adam is geen Eva’. Dat was de titel van de oratie die Van der Horst-Bruinsma uitsprak tijdens het aanvaarden van haar hoogleraarschap bij het Amsterdam VUmc in 2018 (als eerste vrouwelijke hoogleraar in Amsterdam) en waarin ze pleit voor meer aandacht voor man-vrouwverschillen bij reumatische ziekten. Wil je meer weten? Lees dan het artikel uit ReumaMagazine 7- 2021.