In het Radboudumc wordt ook onderzocht of scans de ontsteking in beeld kunnen brengen. Ten slotte wordt samengewerkt met kleine bedrijven die vanuit het Radboudumc zijn opgericht. Deze samenwerking richt zich op medicijnen en vaccinaties die de auto-immuun ontsteking tot rust brengen.
Meer begrip
De patiëntenmiddag werd samen met tot onderzoekspartner opgeleide patiënten verzorgd. Reumatoloog en onderzoeksleider Rogier Thurlings vertelde dat deze bijeenkomst er was om mensen te helpen hun weg te vinden in deze tijd waarin je steeds meer informatie krijgt en ook voor steeds meer keuzes wordt gesteld. “Dat leidt ook tot onduidelijkheid, je hebt meer moeite om je te verbinden. Jouw aandoening roept veel vragen op. Vanmiddag proberen we je meer begrip te geven, uitleg voor jezelf en uitleg hoe je met anderen je aandoening kunt bespreken.”
Detective onderzoek
Het ging deze middag om het Detective onderzoek, een onderzoeksproject dat Rogier Thurlings leidt in het Radboudumc en waaraan heel wat partijen meedoen. Een project waarin bijzonder speurwerk is verricht naar de cellen van het afweersysteem die ontsporen bij de reumatische auto-immuunziekten Sjögren, systemische sclerose en SLE.
Leger cellen gaat indringers te lijf
Er werd verteld over de resultaten van dit onderzoek, er werd uitleg gegeven over het immuunsysteem en hoe witte bloedcellen een leger worden om indringers als virussen en bacteriën te bestrijden. Als die witte bloedcellen verkeerd op prikkels reageren, ontstaan auto-immuunziekten.
“Er is nog veel onbekend, de ontstaanswijze is complex en die verschilt zelfs per persoon”, vertelde Rogier Thurlings. “Aan de andere kant is het juist een uitdaging om te onderzoeken of dit bij individuele patiënten wel te achterhalen is.”
Zoeken naar effectieve medicijnen
Zoeken naar de juiste medicatie blijkt erg lastig bij deze groepen patiënten. “Een belangrijke oorzaak daarvan is dat het tot nu toe niet goed lukt om de verantwoordelijke cellen van het immuunsysteem op te sporen en te bestuderen. Hierdoor is het onduidelijk wat er precies misgaat in deze cellen en is het ontwikkelen van effectieve medicijnen moeilijk”, vertelde Rogier Thurlings. “Bovendien kan bij het testen van mogelijke medicijnen niet goed worden vastgesteld of de ziekteverwekkende cellen met succes worden aangepakt.”
In begrijpelijke taal, met verklarende tekeningen, werd door onderzoekers en onderzoekspartners uitgelegd wat het Detective onderzoek inhoudt en hoe hard wordt gewerkt om mensen met Sjögren, systemische sclerose en SLE te helpen. “Het was de bedoeling dat deze middag ons hoop zou geven”, zei een van de bezoekers na afloop. “Dat is gelukt!”
Livestream
De middag was ook te volgen via een livestream. Binnenkort is er een link beschikbaar naar deze opname. We houden je op de hoogte. In ReumaMagazine komen we op deze middag terug.