Biologicals en JAK-remmers zijn dure medicijnen, die in de reumazorg niettemin veelvuldig worden gebruikt. Dan mag je verwachten dat de middelen ook werken, en dat het gebruik ervan wordt afgebouwd als dat mogelijk is. Met deze thema’s in het achterhoofd promoveerde Céleste van der Togt, reumatoloog in opleiding, onlangs op enkele studies naar biologicals en JAK-remmers.

Coronavirus niet speciaal gevaarlijk voor mensen met reuma

De coronajaren hebben laten zien dat het coronavirus, gelukkig, niet speciaal gevaarlijk is voor mensen met reuma. Dit ondanks dat zij meestal medicijnen gebruiken die het immuunsysteem onderdrukken. Deze algemene bevinding kent drie uitzonderingen: iemand met een overmaat aan ontstekingen maakt wél een verhoogde kans op Covid, een hoge dosis prednison is een risicofactor én de biological rituximab vormt een probleem. Deze laatste kwestie nam Van der Togt onder de loep.

Maar bij rituximab...

Rituximab is een nuttig medicijn. Bij veel mensen met reuma is het in staat de ziekteactiviteit terug te dringen. Maar het middel gaat niet goed samen met vaccins tegen het coronavirus. De coronajaren leren dat rituximab-gebruikers na een vaccinatie duidelijk minder antistoffen aanmaken, terwijl dat juist de bedoeling is van het vaccin.

Kan dit beter?

Céleste van der Togt: “Geef je honderd gezonde mensen een vaccin tegen het coronavirus, dan ontwikkelen ze alle honderd antistoffen. Geef je gebruikers van rituximab een vaccin tegen corona, dan ontwikkelt een aanzienlijk percentage geen antistoffen.” Kan dit anders? Kan dit beter?

Verder lezen?

Dit artikel staat in ReumaMagazine 4. Je kunt het ook hier lezen.