Tussen het syndroom van Tietze en costochondritis is niet zoveel verschil. De aandoeningen zijn aan elkaar geliëerd en hebben te maken met een ontsteking van het ribkraakbeen. Bij Tietze beperkt de aandoening zich tot het kraakbeen tussen de ribben en  het borstbeen en kan er sprake zijn van een zwelling onderaan het borstbeen. Bij costochondritis is het kraakbeen tussen de ribben en bijvoorbeeld de ruggengraat ontstoken.

Tietze en costochondritis zijn niet-bacteriologische ontstekingen. Daarom is er ook geen behandeling met antibiotica mogelijk. De behandeling bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmende pijnmedicatie. Ook fysiotherapie, een goede houding en buikademhaling kunnen verlichting geven.

Tietze is geen levensbedreigende aandoening: de klachten verdwijnen vanzelf na enkele maanden. Maar soms kunnen de klachten chronisch worden en houdt de pijn jaren aan. Vooral de pijnklachten kunnen veel angst en stress opleveren. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van de aandoening is en ook is er geen eenduidige behandeling.

Tietze komt in alle leeftijdsgroepen voor bij zowel mannen als vrouwen.

Aangenomen wordt dat er ongeveer 5.000 Tietze- en of costochondritispatiënten in Nederland zijn. Het gaat dus om zeldzame aandoeningen. Maar dat getal is slechts een aanname.

In 2019 is door middel van een gevalideerde vragenlijst geïnventariseerd hoe mensen met Tietze hun eigen kwaliteit van leven beoordelen. Hieruit blijkt dat mensen met Tietze hun kwaliteit van leven beoordelen met gemiddeld 61.4 punten op een totaalscore van 100 punten. Dit is beduidend lager dan de kwaliteit van leven van de algemene Nederlandse bevolking.

Er is een Vereniging van Tietze- en Costochondritispatiënten.