Kun je het DNA ook gebruiken om het effect van de medicatie bij reuma te voorspellen? Kan de reumatoloog op basis van het DNA kijken welk geneesmiddel voor jou het meest effectief is én de minste bijwerkingen geeft? Helaas kan dit binnen de reumatologie (nog) niet. Hoewel vele DNA-varianten en stofjes zijn onderzocht, is er nog niets gevonden dat het effect en de bijwerkingen van medicatie goed kan voorspellen.
Ieder mens reageert ook anders op geneesmiddelen. Het effect van het geneesmiddel kan afhangen van je geslacht, gewicht, lichaamsbouw en afkomst. Los van deze kenmerken reageren mensen ook anders op geneesmiddelen omdat ze een ander DNA hebben. DNA (Deoxyribo Nucleic Acid) is de stof in ons lichaam die alle erfelijke informatie bevat. Zo codeert DNA welke kleur ogen je hebt, welke kleur haar en welk geslacht. Ieder DNA is uniek; alleen eeneiige tweelingen hebben hetzelfde DNA.
Hoe beïnvloedt het DNA het effect van geneesmiddelen?
Wanneer je een geneesmiddel inneemt, wordt het doorgaans via de maag en de darmen opgenomen in het bloed. Van daaruit wordt het verder verspreid door het hele lichaam. Zodra het geneesmiddel in het bloed is, probeert het lichaam de meeste geneesmiddelen af te breken. Dit gebeurt via allerlei chemische reacties, die vooral in de lever plaatsvinden.
Enzymen
Enzymen hebben de hoofdrol bij deze afbraakreacties. Enzymen zijn eiwitten, een soort minilaboratorium, die zorgen voor allerlei chemische reacties in het lichaam. Door al die afbraakreacties werkt het geneesmiddel op een gegeven moment niet meer. Je moet het opnieuw innemen. Geneesmiddelen die snel worden afgebroken, moet je vaak (meerdere keren per dag) toedienen. Dat is niet nodig bij geneesmiddelen die langzaam afbreken, zoals sommige biologicals.
Het wisselt van persoon tot persoon hoe snel een geneesmiddel wordt afgebroken. Dat een geneesmiddel bij sommige mensen langer doorwerkt dan bij anderen, komt door de ‘afbraak’-enzymen. Die zijn niet bij iedereen in dezelfde mate aanwezig. Sterker nog: sommige mensen hebben bepaalde enzymen helemaal niet.
Lees het hele artikel.