Het griepvaccin verlaagt de kans op griep met 30%. De kans op een ziekenhuisopname door griep is zelfs 40% lager. Griepvaccinatie is vooral belangrijk voor mensen van zestig jaar en ouder en voor medische risicogroepen, omdat deze mensen ernstig ziek kunnen worden van de griep.
Griepvaccin
De ‘r’ is weer in de maand. Oftewel een periode van snotteren en snuiten. Vaak gaat het om een verkoudheid. Toch krijgt ongeveer één op de tien Nederlanders elk jaar de griep. Griep is doorgaans vervelend, maar gaat na een week wel weer over. Maar bij sommige mensen kan griep leiden tot een longontsteking. Bij een longontsteking hebben mensen erge hoestklachten. De ademhaling wordt moeilijker, is er aanhoudende koorts en wordt er soms wat bloed opgehoest. Met name ouderen, mensen met suikerziekte (diabetes), astma en hart- en vaatziekten lopen gevaar om door de griep een longontsteking te krijgen. Ook mensen die een verminderde afweer hebben of mensen die afweeronderdrukkende (reuma)geneesmiddelen gebruiken, lopen een groter risico op complicaties door de griep. Vandaar dat mensen die bij deze groepen horen, worden opgeroepen om een griepprik te krijgen. Zo neemt niet alleen de kans op griep af, ook de kans dat je wordt opgenomen in het ziekenhuis vanwege griep sterk verlaagd. De bijwerkingen van het griepvaccin zijn gering. Een enkele keer krijgen mensen last van roodheid en pijn op de plaats van injectie. Daarnaast kunnen in enkele gevallen lichte koorts en pijnlijke spieren optreden. Van het griepvaccin zelf kun je geen griep krijgen. Een aanrader dus!
Pneumokokken vaccin
Bijna ieder mens heeft pneumokokkenbacteriën in zijn neus en keel zitten. Doorgaans is er niets mis mee. Maar de familie van de pneumokokken is groot (er zijn wel 90 typen pneumokokken) en soms kan een besmetting met een pneumokokkenbacterie je wel serieus ziek maken. Soms is dat een lichte oorontsteking, maar een infectie met een pneumokokken bacterie kan ook zorgen voor een zware longontstekingen of bloedvergiftiging. Ook nu treden deze zwaardere infecties vooral op bij mensen met een gevorderde leeftijd en bij medische risicogroepen. Jaarlijks worden zo’n 6000 60-plussers in het ziekenhuis opgenomen met een ernstige vorm van een pneumokokkeninfectie.
Huisarts regelt vaccins
Om, net als bij de griep, het aantal mensen te verminderen dat met een ernstige pneumokokkeninfectie in het ziekenhuis terechtkomt, heeft de overheid in 2020 besloten om stap voor stap iedereen tussen de 60-79 jaar te vaccineren tegen pneumokokken. Dit najaar ontvangen alle mensen van 63 tot en met 66 jaar een uitnodiging voor het krijgen van het pneumokokkenvaccin. Doorgaans wordt dit vaccin door de huisarts gezet. Omdat het geen kwaad kan om het pneumokokkenvaccin gelijk te geven met het griepvaccin, kan de huisarts er voor kiezen dit ook te doen. Na het zetten van het pneumokokkenvaccin kun je op de eerste dag wat pijn, roodheid of een lichte zwelling krijgen op de plaats van de injectie. Soms krijgen mensen wat lichte koorts of spierpijn. Deze klachten zijn na een tot twee dagen doorgaans over. Mocht je je afvragen waarom mensen boven de tachtig niet in aanmerking komen voor het pneumokokken vaccin: de reden hiervoor is dat mensen boven de tachtig minder antistoffen maken na het toedienen van het pneumokokkenvaccin. Het vaccin is dus bij deze mensen minder effectief. Het pneumokokkenvaccin blijft vijf jaar effectief, daarna moet er opnieuw worden gevaccineerd.
Nieuwe coronabooster
Het is nauwelijks voor te stellen: zo’n anderhalf jaar geleden waren er nog corona-maatregelen! Wat fijn dat er op dit moment zo veel minder mensen ziek worden door corona in vergelijking tot de begintijd. Dat komt enerzijds omdat veel mensen corona hebben gehad en daardoor beschermd zijn geraakt tegen het virus en anderzijds komt het ook dankzij het uitgebreide vaccinatieprogramma. Maar ook het coronavirus zit niet stil. Zo komt er elke drie maanden een andere variant van het Omikron bij. En daarnaast neemt de bescherming tegen de eerder toegediende vaccins langzaam af. Hierdoor lopen mensen het risico om opnieuw besmet te raken met het coronavirus. Zeker voor mensen die kwetsbaarder zijn, is extra bescherming belangrijk om zo ziekenhuisopnames of zelfs overlijden te voorkomen. Dit is de reden dat de overheid heeft besloten om risicogroepen dit najaar opnieuw te laten vaccineren. Het lijkt er op dat mensen van 60 jaar en ouder, medische risicogroepen (bijvoorbeeld mensen met een afweerstoornis), zwangeren en zorgpersoneel dat contact heeft met kwetsbare patiënten, in aanmerking komen om opnieuw te worden gevaccineerd. Wanneer iemand tot de medische risicogroepen behoort, is op dit moment onvoldoende duidelijk. Ook deze coronabooster-vaccinaties kunnen tegelijk worden gezet met het griepvaccin. Een coronaprik voor de algemene bevolking is overigens niet nodig, omdat onder de bevolking jonger dan 60 jaar er nog voldoende bescherming is tegen de huidige corona-varianten.