CHAMP

Met deze vraag houden kinderreumatologen in het hele land zich elke dag bezig. Ook de CHAMP studie in Leiden gaat hierover. CHAMP staat voor Children with Arthritis, Monotherapy or Polytherapy. Monotherapie staat voor behandeling met één medicijn, polytherapie voor een combinatie daarvan.

“Onze grootste uitdaging is om kinderen met jeugdreuma op het juiste moment met het juiste medicijn te behandelen.” Daniëlle Brinkman en Petra Hissink Muller werken als kinderreumatoloog in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis in het Leids Universitair Medisch Centrum. “Het liefst willen we voor ieder kind met jeugdreuma een veilige individuele behandeling op maat.” Een individuele behandeling op maat wordt ook wel personalised medicine genoemd.

Stappenplan

In 2018 werd de CHAMP studie gestart bij kinderen tussen twee en zestien jaar met een actieve vorm van jeugdreuma. Doel is dat de klachten geheel of gedeeltelijk verdwijnen (remissie) zodat kinderen met jeugdreuma kunnen opgroeien zonder beperkingen en zich zoveel mogelijk normaal kunnen ontwikkelen. “Helaas is het nog niet zover voor alle patiënten”, zegt Brinkman. “Het streven is om bij kinderen met juveniele idiopathische artritis (JIA, jeugdreuma) binnen de eerste zes maanden te bereiken dat de klachten verminderen of verdwijnen. De behandeling richt zich tegenwoordig op vroegtijdige onderdrukking van de ontstekingsactiviteit om zo snel mogelijk volledige ziekteremissie te verkrijgen en gewrichtsschade te voorkomen. We weten al vanuit de BeStforKids (Behandeling Strategie) studie bij jeugdreumapatiënten en vanuit de vergelijkbare studie BeSt bij volwassenen met reumatoïde artritis (RA) dat, als je de ziekteactiviteit in een vroeg stadium van de ziekte kunt onderdrukken, de schade aan gewrichten minder is. We weten ook dat je na het bereiken van remissie soms de medicatie kunt afbouwen en stoppen. Bij kinderen met JIA is het nu gebruikelijk ze volgens een vast stappenplan aan medicatie te behandelen en stap voor stap te bekijken of en hoe de behandeling aanslaat.”

De CHAMP studie is er op gericht om uit te zoeken of door het gecombineerde gebruik van methotrexaat (MTX), sulfasalazine (SSZ) en plaquenil vanaf het begin van de behandeling, minder kinderen hoeven over te stappen naar een biological. “Het zou fijn zijn als we kinderen de injecties of infusen die meestal horen bij het behandelen met een biological kunnen besparen”, zegt Hissink Muller.

Dit artikel is onderdeel van het dossier in ReumaMagazine 3. Je kunt het hele artikel ook hier lezen.