De eNose is de mogelijkheid om reumatoïde artritis vast te stellen aan de hand van uitgeademde lucht met behulp van een elektronische neus. Junior-onderzoeker Demy Gerritsen coördineert het onderzoeksproject eNose dat de afdeling reumatologie van het Medisch Spectrum Twente uitvoert bij mensen met reuma. Zij vertelde erover in het dossier van ReumaMagazine 4-2024.

Geur is unieke combinatie van stoffen

In de lucht die wij uitademen, zitten vluchtige organische stoffen. Die vluchtige organische stoffen zijn heel geschikt om te bepalen of iemand ziek is. “Elke geur bestaat uit een unieke combinatie van stoffen. Als we ziek zijn, kan de samenstelling van de stoffen die wij uitademen, veranderen. De eNose heeft sensoren die vluchtige organische stoffen uit onze adem kan waarnemen. Je kunt het apparaat het beste vergelijken met de neus van een drugshond. Drugshonden kunnen ook bepaalde elementen in geuren onderscheiden”, vertelt Demy Gerritsen.

Tijdens haar stage vorig jaar nam Gerritsen de ademtesten af bij de deelnemers. The eNose Company, eigenaar van de eNose (officiële naam AeoNose), analyseerde vervolgens de ademtesten met speciaal hiervoor ontwikkelde software. Uit deze analyses bleek dat de eNose inderdaad bij een groot deel van de deelnemers kon ‘ruiken’ dat ze RA hadden.

Kans op goed testresultaat

Gerritsen: “Het gebeurde alleen nog niet met de zekerheid die wij hadden gehoopt. Het apparaat biedt bij een groot deel van de deelnemers een goede uitkomst. We zijn nu aan het onderzoeken of we bepaalde klinische variabelen kunnen toevoegen aan de metingen, zodat we de kans op een goed testresultaat kunnen verhogen. Een student doet dat voor RA, en twee collega-onderzoekers voor artritis psoriatica en de ziekte van Bechterew.”

De onderzoekers kunnen het apparaat ‘trainen’ door extra informatie over de testpersonen in te voeren. Volgens Gerritsen heeft eerder onderzoek met longkanker uitgewezen dat het toevoegen van variabelen de eNose helpt om betere diagnoses te stellen.

Gerritsen: “In het geval van RA moet je dan bijvoorbeeld denken aan criteria als het aantal gezwollen gewrichten, leeftijd, geslacht, dat soort dingen. We gaan deze variabelen toevoegen aan de resultaten van de ademtests die ik vorig jaar heb gedaan. Maar op den duur willen we de criteria vóór de ademtest invoeren in het apparaat. Zodat het algoritme deze resultaten direct combineert met de stoffen in de uitgeademde lucht. We hopen daarmee de betrouwbaarheid van de eNose verder te verhogen.”

Lees het interview met Demy. Wil je het hele dossier over eNose lezen? Kijk dan in ReumaMagazine 4-2024.