De werkgroep zet zich in om de zorg voor alle mensen met multimorbiditeit te verbeteren. Multimorbiditeit betekent dat je meerdere chronische aandoeningen tegelijkertijd hebt. De werkgroep zet zich onder andere in om zorgcoördinatie te versterken, en zelfmanagement en de ervaren kwaliteit van leven van mensen met multimorbiditeit te bevorderen. Er is ook aandacht voor mentale gezondheid en het welzijn van mensen met multimorbiditeit en die van hun naasten.
Meerdere ziekteklachten, verschillende artsen
De gezondheidszorg is traditioneel gericht op de behandeling van één klacht. Daarmee ga je naar een dokter, die de ‘ziekte’ een naam geeft en er een gepaste behandeling op loslaat. De reumatoloog behandelt de ontsteking aan je gewrichten en de cardioloog bekommert zich om het hart. Dat gaat goed als je maar één chronische ziekte hebt, waar alle aandacht naar toe kan.
Maar wat als je meerdere ziekteklachten hebt of zelfs twee of meer chronische ziekten (multimorbiditeit) naast elkaar? Dan heb je meer verschillende artsen nodig, die elk een stukje van die ziekte gaan behandelen. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het kan voor jou als patiënt soms heel zwaar zijn. Daar komen vaak veel medicijnen bij kijken en soms ook tegenstrijdige adviezen van de verschillende artsen.
Verschillen in aantallen tussen mannen en vrouwen
Er zijn meer vrouwen met multimorbiditeit dan mannen, zowel relatief (35% van de vrouwen en 29% van de mannen) als absoluut (3,1 miljoen vrouwen en 2,5 miljoen mannen). In de leeftijdsgroep van 0 tot en met 14 jaar zijn er relatief meer jongens dan meisjes met multimorbiditeit. In de leeftijdsgroep van 15 jaar en ouder zijn er juist relatief meer meisjes dan jongens met multimorbiditeit.