Conny van der Laken: “Röntgenfoto’s worden nog altijd veelvuldig toegepast. In de laatste decennia kwam daar onder andere echografie, CT, MRI en PET bij. Bij röntgenfoto’s en CT-scans worden er beelden van de patiënt gemaakt met röntgenstraling, bij MRI-scans met elektromagnetische straling, bij echografie met geluidsgolven en bij PET scans met toediening van stralende merkerstoffen.”

Zij ziet grote mogelijkheden voor de inzet van AI. “Het proces van analyse van de beelden is echter vaak erg arbeidsintensief. Daarom willen we kunstmatige intelligentie gaan inzetten, ofwel computers trainen om sneller en nauwkeuriger de scans te kunnen uitlezen. Meer zien door met computers verder te kijken.”

Versnellen en verbeteren

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), de Universiteit Leiden en Philips ontvangen samen ruim 2 miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om een artificial intelligence (AI, kunstmatige intelligentie) laboratorium op te zetten. Het doel van dit lab is om MRI-scans te versnellen en te verbeteren met AI. Fijn voor de patiënt, én het helpt MRI toegankelijker te maken.

Stil liggen

Op dit moment moeten patiënten tijdens een MRI-onderzoek een kwartier tot soms wel een uur stilliggen in een nauwe, luidruchtige omgeving. Niet erg prettig. En als de patiënt toch een beetje beweegt, is de MRI-scan minder scherp waardoor afwijkingen niet goed zichtbaar zijn. Onderzoekers van de afdeling Radiologie van het LUMC, de Universiteit Leiden en Philips bundelen al sinds 2019 succesvol hun krachten om MRI-scans te versnellen met artificial intelligence (AI). Deze financiële impuls van NWO versnelt hun onderzoek.

AI aan zet

Het doel van de samenwerking is om een volledig MRI-onderzoek in minder dan vijf minuten op te nemen. Hiervoor ontwikkelen de onderzoekers AI, die met minder data nog steeds een goed MRI-beeld maakt. Dit kan de scantijd aanzienlijk verkorten. Maar de ambities van het team reiken verder dan het versnellen van de scan. De onderzoekers willen ook AI ontwikkelen die MRI-scans bestand maakt tegen bewegingen van de patiënt. De onderzoekers denken met AI een grote slag te kunnen slaan als het gaat om scanduur, -kwaliteit en uiteindelijk comfort voor de patiënt. 

Lees het interview met Conny van der Laken in ReumaMagazine 1.