Ongeveer een op de vijf Nederlanders lijdt aan chronische pijn. Dat is meer dan het aantal patiƫnten met kanker, diabetes en hartziekten bij elkaar. Naast het onbegrip en het gebrek aan kennis hierover, zijn ook de kosten enorm hoog. De kosten die gepaard gaan met chronische pijn, liggen in Nederland geraamd op zo'n 20 miljard. Denk niet alleen aan medicatie en zorgkosten maar bijvoorbeeld ook aan verloren arbeidskapitaal.
Bewustzijn vergroten over chronische pijn
De Nederlandse nationale Week van de Pijn is een jaarlijks terugkerende week om het bewustzijn te vergroten over chronische pijn en de impact ervan op het leven van mensen.
Medisch psycholoog Frits Winter
Op het congres spreekt onder andere Frits Winter. Deze medisch psycholoog is een pionier op het gebied van behandelprogrammaās voor chronische pijn. Zijn lezing gaat over zijn nieuwste boek āZo doet pijn minder zeerā. Dit gaat over de pijn onder controle proberen te krijgen. āDe pijnpatiĆ«nt voelt zich machteloos, legt daarom zijn lot in handen van een deskundige. Punt is echter dat hij zelf deskundig moet worden en dat hij zich de kennis en de vaardigheden eigen- maakt waarmee hij de pijn de baas wordt.ā
Pijnrevalidatiearts RenƩ Oosterwijk
RenƩ Oosterwijk is pijnrevalidatiearts. Hij vertelt wat een revalidatietraject voor je kan betekenen om meer grip te krijgen op je leven met chronische pijn. Het doel is om de kwaliteit van leven te verbeteren; dus niet alleen rekening houden met de lichamelijke klachten, maar ook wat je zelf belangrijk vindt in het dagelijks leven.
Neuropsycholoog en onderzoeker Larissa Meijer
Neuropsycholoog en onderzoeker Larissa Meijer van de Universiteit Utrecht heeft onlangs onderzocht of affectieve aanraking chronische pijn kan verminderen. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn: aanrakingstherapie kan de scherpe randjes van pijn afhalen. Zij geeft uitleg goed dit werkt.
Meer informatie?
Wil je meer weten over het pijncongres? Kijk hier.