Yuri Souwer, projectleider bij het Zorginstituut zegt: “Dat twee organisaties met verschillende expertise hun krachten bundelen, plukken we in de uitvoering van de subsidieregeling de vruchten van.”

In 2020 startten de eerste projecten binnen de subsidieregeling Veelbelovende zorg (VeZo) van Zorginstituut Nederland. De regeling is bedoeld voor zorg die effectief lijkt maar nog niet uit het basispakket wordt vergoed. Er moet immers eerst bewijs komen dat die zorg minstens even effectief is als de bestaande behandeling in Nederland. Door het ontbreken van bekostiging van de zorg in kwestie komt het onderzoek naar de effectiviteit soms niet van de grond. Daardoor kan potentieel effectieve zorg de patiënt niet bereiken.

Kosteneffectiviteit

Met geld uit de regeling Veelbelovende Zorg kunnen behandelaars wél onderzoek doen naar de (kosten)effectiviteit. Het unieke is dat zowel de zorg als de studiekosten worden vergoed: 80% is voor de zorg en maximaal 20% gaat naar het onderzoek. Voor de regeling werkt het Zorginstituut sinds de start nauw samen met ZonMw.

Samen monitoren

Het Zorginstituut heeft als taak te beoordelen wat wel en niet in het basispakket van de zorgverzekering thuishoort. Souwer: ‘We weten ook welk onderzoek hiervoor nodig is. Maar voor deze subsidieregeling is aanvullende expertise nodig. Die vinden we bij ZonMw Doelmatigheidsonderzoek, dat veel kennis in huis heeft over praktijkgericht onderzoek en het beoordelen van de kwaliteit van onderzoeksvoorstellen. Projecten die onze subsidie krijgen, monitoren we ook samen met ZonMw-collega’s.’

Lees hier het hele artikel.