Vier jaar geleden is daarom het platform Artrose Gezond opgericht. Bewegingswetenschapper en fysiotherapeut Dieuwke Schiphof is als senioronderzoeker huisartsgeneeskunde in het Erasmus MC verantwoordelijk voor dit platform.

“Ik doe onderzoek naar artrose en hoe we de zorg voor mensen met artrose kunnen verbeteren. Daarbij vind ik het belangrijk dat we de ideeën en meningen van mensen met artrose en zorgverleners meennemen. Ik wil samenwerken met de mensen om wie het gaat.”

Wat is artrose?

Artrose begint als irritatie van het gewricht. Als het lichaam deze irritatie niet meer kan herstellen raakt het uit balans. Het kraakbeen raakt beschadigd of het bot laat uitgroei zien met als gevolg dat je pijn krijgt en stijf wordt.

“Ik wil met klem zeggen dat artrose geen slijtage is,” zegt Dieuwke. “Je gewricht slijt niet van bewegen. Een gewricht is juist gemaakt om te bewegen. Daardoor blijft het gezond. En artrose is geen aandoening die alleen bij oude mensen voorkomt. Ook jonge mensen kunnen het krijgen.”

Naar de oorzaak van artrose wordt veel onderzoek gedaan

“Eén van de oorzaken is overgewicht,” vertelt Dieuwke. “Bij overgewicht heb je meer vet in je lichaam. Vet scheidt ontstekingsstofjes uit. Die komen vervolgens in je lichaam en kunnen de herstelbalans in een gewricht verstoren. Een andere oorzaak kan zijn dat iemand ooit een blessure aan het gewricht heeft gehad. Daardoor doorloopt het lichaam de herstelcirkel minder goed.

We zien ook dat vrouwen in de menopauze vaker artrose hebben. We denken dat dat met de hormonale veranderingen te maken heeft, maar hoe het precies zit, weten we nog niet.”

Aandacht voor artrose

“Wij als onderzoekers weten al lang dat artrose een probleem is. We doen ook al lang onderzoek. Het bleek alleen lastig om onze resultaten bij het publiek, dus mensen met artrose, te krijgen. Om ons onderzoek zo relevant mogelijk te maken, is dat erg belangrijk. Samen met hoogleraar artrose Sita Bierma-Zeinstra hebben we toen bedacht om een platform op te zetten waarbij we kennis delen en vragen kunnen stellen aan patiënten met artrose. In 2020 is de website artrosegezond.nl gelanceerd.”

Dit artikel staat in ReumaMagazine 5-2024. Je kunt het ook hier lezen.