Kruidenmiddelen zijn in Nederland in verschillende vormen op de markt. Als kruidengeneesmiddel, kruidensupplement en in homeopathische geneesmiddelen.

Wisselwerking

Kruidenmiddelen kunnen een wisselwerking hebben met medicijnen. Dat wil zeggen dat ze de werking van medicijnen veranderen.

Het lichaam kan een medicijn dan bijvoorbeeld beter of slechter opnemen of afbreken. Hierdoor kan een medicijn ineens minder goed of juist sterker werken. Er kunnen ook bijwerkingen ontstaan. Soms kan het combineren van kruiden en medicijnen ernstige gevolgen hebben.

Combineren van kruiden en medicijnen

Lees voordat je een kruidenproduct en een medicijn gaat gebruiken altijd het etiket en de bijsluiter. Daar kan informatie staan over wisselwerkingen met andere producten. Staat er niks op het etiket of in de bijsluiter?

Het risico op wisselwerking tussen producten is niet altijd bekend. Het is goed om alert te zijn als je medicijnen en kruidenmiddelen wilt combineren. Heb je het gevoel dat je medicijn minder goed werkt of krijg je ineens last van bijwerkingen? Overleg met je arts of apotheker.

Veelgebruikte kruiden

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft elf veelgebruikte kruiden, inclusief bekende wisselwerkingen met medicijnen, op een rijtje gezet. Dat zijn Amerikaanse ginseng, Cannabis, Danshen of rode salie, Geelwortel of kurkuma, Japanse notenboom of Ginkgo, Groene thee, Knoflook, Mariadistel, Sint-Janskruid, Valeriaan en Rode zonnehoed.

Dit zijn voorbeelden van bekende wisselwerkingen van veelgebruikte kruidenmiddelen met medicijnen. De genoemde wisselwerkingen zijn gebaseerd op de officiële productinformatie van kruidengeneesmiddelen én wat verder is gezien in wetenschappelijk onderzoek. Ook voor andere kruiden en medicijnen kunnen er wisselwerkingen zijn. Bovendien hoeven de genoemde wisselwerkingen niet altijd voor te komen. Dat hangt bijvoorbeeld af van de concentratie werkzame stof in het middel.

Doe de kruidencheck op de site van CBG.