NSAID’s zijn te koop bij de drogist, maar kunnen wel bijwerkingen geven. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten. Deze worden ook het vaakst bij Bijwerkingencentrum Lareb gemeld.
Maagklachten als bijwerking
Maagklachten als maagirritatie, buikpijn, misselijkheid, overgeven, een vol gevoel, weinig eetlust, boeren en zuurbranden komen bij 1 tot 30% van de gebruikers van NSAID’s voor. Dit komt doordat NSAID’s het slijmvlies van maag en darmen dunner maken. Het helpt om de pijnstiller met wat eten en een glas water of melk in te nemen. Alcohol en voedingsmiddelen die de maag irriteren, zoals scherpe kruiden, kunnen de klachten verergeren en worden afgeraden. Maagklachten ontstaan bij tabletten en capsules, maar ook bij zetpillen. Ook darmklachten, zoals winderigheid, diarree of juist verstopping, zijn bekende bijwerkingen.
Hogere doseringen of langdurig gebruik
De kans op maagklachten is groter bij hogere doseringen of langdurig gebruik, bij mensen die eerder een maagzweer hebben gehad, bij oudere mensen, bij mensen met een Helicobacter pylori infectie (zie ook kader) en bij overmatig alcoholgebruik. Ook als NSAID’s samen worden gebruikt met corticosteroïden, sommige antidepressiva (onder andere SSRI’s) of sommige antistollingsmedicijnen (onder andere acenocoumarol, fenprocoumon, clopidogrel en acetylsalicylzuur) is de kans op maagklachten groter. Uit onderzoek blijkt dat naproxen en ibuprofen minder vaak worden gestopt door maagdarmklachten dan diclofenac en celecoxib.
Het gebruik van een maagbeschermer verlaagt de kans op maagklachten en maagschade. Artsen schrijven daarom vaak een maagbeschermer voor bij mensen met een hoger risico op maagklachten.
Dit artikel staat in ReumaMagazine 5-2024. Lees hier het hele artikel.
In elke uitgave van ReumaMagazine staat een artikel over bijwerkingen bij reumamedicijnen. Bijwerkingencentrum Lareb verzorgt deze artikelenreeks.