Beide organisaties geloven in de kracht van wandelen voor mensen met reuma. Jasmijn Holla, lector Kracht van Sport Hogeschool InHolland, deed wetenschappelijk onderzoek hiernaar. (Zie ook interview in ReumaMagazine 5, 2022). “Wandelen heeft een positief effect op de lichamelijke klachten die mensen met reuma ervaren. Er is een verband tussen het (beginnen met) wandelen en het ervaren van minder vermoeidheid, pijn en stijfheid.”
Sporten kan een gunstige uitwerking hebben, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Jasmijn Holla: “Het is bewezen dat sporten en bewegen de kans op een aantal chronische aandoeningen vermindert, zoals diabetes. Het verbetert de conditie, maar ook de kwaliteit van leven en het geeft zelfvertrouwen. Juist als je een ziekte hebt: ‘Dit kan ik toch maar, ondanks mijn reuma’. Door sporten zit je lekkerder in je vel, en als je het niet overdrijft, zal de reumatische ziekteactiviteit er niet door toenemen.”
Bevrijden van twijfels
“We zien mensen met reuma die graag hoog intensief willen sporten, maar dit niet durven omdat hun reumatische klachten dan zouden kunnen verergeren. Vaak krijgen zij het advies om te kiezen voor een sport met lage impact op gewrichten, maar dat is niet altijd terecht. Ik ken een tri-atlete, die door haar arts werd aangeraden in warm water te gaan bewegen. Daar had ze geen zin in, en ze is toen zelf andere sporten gaan proberen. Graag wil ik mensen met reuma bevrijden van hun twijfels over welke sporten je wel en niet kunt doen.”
Met FitStap voor Reuma kunnen zoveel mogelijk mensen met reuma de voordelen van wandelen ervaren.
Op maat gemaakt
Het bestaande beweeg- en wandelprogramma van twaalf weken is op maat gemaakt met hulp van reumaspecialisten. Een speciaal opgeleide en gecertificeerde FitStap-coach helpt de deelnemers om zich vitaler, fitter en gezonder te voelen. Naast begeleiding bij het bewegen is er ook aandacht voor voeding, motivatie en cognitieve fitness.
Inmiddels zijn er verspreid over Nederland tientallen locaties waar FitStap voor Reuma wordt aangeboden.