Guus Rougoor, docent-onderzoeker bij de opleiding Sportkunde van Hogeschool Inholland, vertelt op Runnersworld dat hardlopen voor veel mensen met reuma mogelijk is en dat klachten hierdoor kunnen verminderen.
Rougoor: “In de loop der jaren is er steeds meer bewijs gekomen dat bewegen heel goed kan zijn en positieve effecten heeft op gewrichten en ervaren klachten bij mensen met reuma. Ook patiënten zelf ervaren dat bewegen de ziektelast vermindert. Ze krijgen het gevoel dat ze juist meer kunnen, dan minder, de vermoeidheid wordt minder. Het geeft een boost in het zelfvertrouwen.”
Wat voor invloed heeft hardlopen op reuma?
Hardlopen kan dus - mits je het goed aanpakt en verstandig en rustig opbouwt - voor een afname van klachten zorgen. Er zijn mensen die door de juiste aanpak zelfs halve of hele marathons kunnen lopen, pijnvrij. “Natuurlijk is dat lang niet iedereen gegeven, maar ik gun in ieder geval iedereen die met een vorm van ontstekingsreuma kampt om de mogelijkheden te verkennen, zodat hun welzijn kan toenemen op een veilige manier.”
Hardlopen met reuma: hoe pak je dat aan?
De voordelen zijn duidelijk, maar volgens Rougoor moet je wel onder bepaalde voorwaarden opbouwen. Er zijn een aantal tips waar je rekening mee moet houden als je reuma hebt en wilt hardlopen.
Overleg met je arts
Ga niet zomaar hardlopen, maar praat altijd eerst met je behandelaar. Afhankelijk van de vorm van reuma zijn er namelijk bepaalde dingen waar je op moet letten om de vruchten van het hardlopen te plukken zónder je klachten te verergeren. “Zo moet de ontstekingsacitiviteit onder controle zijn en de ziekte in een rustig vaarwater gebracht worden, anders is de kans op blessures juist groter,' aldus Rougoor. 'Ook moet het juiste moment gekozen worden om te beginnen. Met pijn kun je beter niet gaan hardlopen.”
Lees hier het hele verhaal.