Een paar jaar geleden kreeg Maartje (43) pijn in haar onderrug. “Ik was ’s morgens stijf, ik kwam niet goed op gang. Ik dacht dat ik te druk was geweest. Het zou wel stress zijn. Ik besloot maar eens naar een fysiotherapeut te gaan.” De fysiotherapeut beperkte zich aanvankelijk tot niet veel meer dan symptoombestrijding. “Toen het te lang duurde, ben ik toch maar naar de huisarts gegaan.” Op een scan werd duidelijk dat het niet zomaar een kwaaltje was. Maartje heeft artrose.

Leven voorgoed overhoop gegooid?

Dat kwam hard aan. Maartje dacht dat haar hele leven voorgoed overhoop werd gegooid. “Ik moest huilen”, zegt de stoere vrouw die hard heeft gewerkt om haar leven goed op de rails te krijgen. Ze heeft twee dochters, een leuke vriend en een baan waarin ze zich kan uitleven. Maartje is ‘People and Culture consultant’, een functie die een beetje lijkt op wat vroeger personeelsadviseur heette. “Ik werk bij VIE People. VIE People helpt scale-ups, bedrijven die hard groeien, om de groeipijnen de baas te kunnen. Dat gaat over thema’s als leiderschap, rolhelderheid, cultuur en individuele- en teamontwikkeling”, legt ze enthousiast uit. Maartje is ook een fervent sporter. Ze bootcampt, loopt graag hard en maakt verre wandelreizen. “Ik dacht dat ik dat allemaal nooit meer zou kunnen doen! Ik was echt zo van slag. Ben ik niet veel te jong voor artrose? Mag ik nog wel bewegen, of maak ik het daar allemaal veel erger mee?”, blikt ze terug.

Goede les

Het liep allemaal anders dan ze in dat zwarte scenario dacht. Maartje gaf, om te beginnen, haar fysiotherapeut een tweede kans. “Ik heb hem open en eerlijk verteld hoe ik er over dacht en vooral wat mijn behoeftes waren en hoe mijn leven eruit zag zodat alles daarin zou passen. Hij luisterde goed naar mijn verhaal. Dat was ook een goede les voor mij. We zijn samen verder gegaan. Ik heb veel aan zijn adviezen gehad. We hebben een programma opgesteld, gericht op stabiliteit van mijn lichaam.” Los daarvan gaat Maartje ook naar een haptonoom, , goed voor lichaam én geest. “Lichaam rechtop en zorg dat je je voor- en achterkant van je lichaam met elkaar verbindt,” vat ze kort en krachtig samen. “Het gaat erom dat je voelt hoe je lijf in elkaar steekt en welke signalen het afgeeft.”

Lees het hele artikel in ReumaMagazine 5-2024 of hier.