De huisarts kan 70 procent van de mensen die klachten aan het bewegingsapparaat (spieren, gewrichten, botten en bindweefsel) hebben, zelf helpen. Jeanine Waaijer, gepensioneerd huisarts en een van de initiatiefnemers van de Twentse samenwerking tussen reumatoloog en huisarts: “Maar er zijn patiënten met chronische spier- of gewrichtsklachten die maandenlang pijn of beperkingen ervaren, regelmatig op het spreekuur terugkomen, bij wie we al verschillende behandelingen hebben geprobeerd en die toch niet opknappen. Dan is het heel fijn als er iemand mee kan kijken die deskundig is op het gebied van chronische gewrichtsaandoeningen. De patiënt wordt in een vertrouwde omgeving geholpen én we voorkomen dat er overmatig veel mensen een beroep doen op de duurdere ziekenhuiszorg.”

Reumatoloog tipt huisarts

Jeanine Waaijer en reumatoloog Wiepke Drossaers telden na 1.000 casussen van mensen met klachten aan het bewegingsapparaat slechts twee patiënten die ze hebben doorverwezen naar het ziekenhuis. Drossaers: “We hebben 50 personen in de praktijk fysiek onderzocht, de rest is via e-consulting beoordeeld. In 200 gevallen heb ik de huisarts tips gegeven. Waar wij met het gezamenlijke spreekuur naar streven, is om zo snel mogelijk een goede diagnose te stellen en in overleg met de patiënt een adequaat behandelplan te maken.”
De huisartsen staken veel op van de samenwerking. Waaijer: “Wiepke past bijvoorbeeld nieuwe behandelmethodieken toe die wij nog niet kenden. Je kunt merken dat sinds het gezamenlijke spreekuur de huisartsen gegroeid zijn in het stellen van goede diagnoses. Ze volgen de patiënten ook actiever en overleggen sneller met andere zorgverleners.”

Tevreden patiënten

Ook de patiënten zijn tevreden over het gezamenlijke spreekuur. Waaijer: “Mensen vinden het minder eng om met een specialist te praten als hun eigen huisarts in de buurt is. Ze voelen zich zekerder en durven meer vragen te stellen en dat is precies wat de bedoeling is van dit project: patiënten zoveel mogelijk zelf de regie laten voeren over hun eigen behandeling. Dat willen de meesten van hen zelf ook.”

Niet ten koste van eigen risico

Een bijkomend voordeel voor patiënten is dat het consult van de reumatoloog in de huisartsenpraktijk niet ten koste gaat van het eigen risico, want huisartsenzorg is voor iedereen gratis. Drossaers: “Voor onderzoeken in het ziekenhuis, vooral in een opleidingsziekenhuis als het MST, kunnen de kosten snel oplopen en deze gaan wel ten koste van het eigen risico. Dat kan vooral voor mensen met een smalle beurs een drempel zijn om een specialist in het ziekenhuis te raadplegen, terwijl ze dat consult soms wel echt nodig hebben.”

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.