Een aantal van deze onderzoeksprogramma’s
Precisie-preventie van RA
In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) lopen meerdere onderzoeken. Een onderzoek bijvoorbeeld dat inzet op de juiste medicatie op het juiste moment.
Grondig verwijderen van ontspoorde B-cellen
Ook in Leiden loopt een onderzoek dat zich richt op een nieuwe therapie tegen ontspoorde B-cellen. Het gaat om een behandeling die ervoor zorgt dat deze cellen grondig worden verwijderd uit het lichaam en ook écht wegblijven, waardoor de auto-immuunziekte wordt geremd. Ontspoorde B-cellen spelen bijvoorbeeld een rol bij RA, SLE, bepaalde vormen van vasculitis bij sommige mensen met systemische sclerose (SSc).
Stamceltherapie bij artrose en betere afbouw van biologicals bij stabiele RA
Ook de Leidse studies naar stamceltherapieën voor artrose en het gebruik van stamcellen als menselijk onderzoekmodel om het proces van artrose te kunnen bestuderen, kregen subsidie. Daarnaast start een onderzoek naar hoe het afbouwen van biologische medicijnen (TNF-remmers) kan worden geoptimaliseerd voor RA-patiënten in stabiele remissie, met geavanceerde placebotechnieken.
Injectie en kniedistractie bij artrose
In het Erasmus MC in Rotterdam wordt de komende jaren onder meer volop ingezet op preventie en vroege behandeling van artrose, evenals op nieuwe therapie-targets voor de ziekte.
Vaccinatie tegen ontstekingsreuma
Aan de Universiteit Utrecht kan de veelbelovende studie worden vervolgd naar de ontwikkeling van een vaccin tegen ontstekingsreuma. Het gaat om een bijzonder vaccin dat ervoor moeten zorgen dat het lichaam zelf de reuma kan afremmen, zonder dat hiervoor levenslange medicatie nodig is. Dit heet tolerogene vaccinatie. Het vaccin wordt nu bij de eerste patiënten onderzocht in een klinische trial. Dit gebeurt in samenwerking met het UMC Utrecht en het Radboudumc in Nijmegen.
De volledige lijst van de onderzoeksprogramma’s die werden gesubsidieerd, is hier te lezen.