De reumawereld is sterk gefocust op ontstekingen en antistoffen: welke reumastoffen vinden we in het bloed en waar wijzen deze op? En als er ontstekingen zijn, hoe kunnen we deze ‘t best bestrijden?
Sita Bierma-Zeinstra, hoogleraar aan het Erasmus MC, kijkt ook naar andere dingen. Zij analyseert hoe we gewrichten belasten en welke belasting optimaal is. Je zou dit de mechanica van het gewricht kunnen noemen. Niet voor niets werkt zij veel samen met onderzoekers van TU Delft. De ingenieurs ontwikkelen virtuele modellen van menselijke gewrichten en testen deze op diverse manieren: als je er druk op uitoefent, wat gebeurt er dan eigenlijk? De modellen kunnen ook gebruikt worden om behandelingen virtueel uit te proberen.
TU Delft
Onlangs werd Sita Bierma benoemd tot ‘hoogleraar Medical Delta’. Medical Delta is een samenwerkingsverband van academische ziekenhuizen en hogescholen in Zuid-Holland samen met TU Delft. Het idee erachter is om technologische oplossingen te vinden voor medische problemen. De artrosezorg bijvoorbeeld kan op hoger peil komen, als we beter begrijpen wat een gewricht biomechanisch precies doet.
Steun in de rug
Haar benoeming tot hoogleraar Medical Delta is een steun in de rug voor twee artroseprojecten waar Bierma al langer mee bezig was. “Beweging is goed, ook voor mensen met artrose, maar vanwege kraakbeenproblemen is dit lastig voor hen”, vertelt Bierma. “Daarom willen we uitzoeken welke bewegingen voor hen geschikt zijn en welke niet. Dit doen we door samen met TU Delft, in reële tests, te kijken naar wat er in een gewricht gebeurt. Welke verschuivingen van botten, spieren en pezen vinden er plaats? En hoe gedraagt het kraakbeen zich daaronder?”
Lees het hele verhaal in ReumaMagazine 1, 2023.