Fundamenteel onderzoek is een kwestie van lange adem. Pas over tien jaar mogen we een bruikbaar resultaat verwachten. Prof. dr. Gerjo van Osch vertelt over de experimenten waar zij in het laboratorium aan werkt. “Genezing van artrose is wat we uiteindelijk willen, en waar we vruchtbare ideeën over hebben.”
Artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening, en de patiëntaantallen blijven voorlopig stijgen, onder meer door de vergrijzing. Toch begrijpen artsen en onderzoekers nog veel niet van deze aandoening. Medicijnen bijvoorbeeld om artrose te stoppen of te genezen, zijn er niet.
Kraakbeenschade
De laatste jaren is wel duidelijk geworden dat er meerdere vormen van artrose bestaan. Preciezer gezegd: dat er meerdere paden zijn naar hetzelfde eindresultaat van kraakbeenschade en pijn in het gewricht.
Er is nog veel onderzoek – ook fundamenteel onderzoek – nodig om deze ziektepaden goed te onderscheiden. Alleen dan zijn we in staat om aan te geen hoe artrose voorkómen kan worden, en hoe we kraakbeenschade misschien zelfs kunnen herstellen.
Samenwerking met TU Delft
Eén van de fundamenteel onderzoekers op gebied van artrose is Gerjo van Osch, hoogleraar aan het Rotterdamse Erasmus MC én aan TU Delft. Haar onderzoek ligt op het snijvlak van biologie en techniek. “Een manier om innovatie en doorbraken te bewerkstelligen, is om mensen van verschillende disciplines bij elkaar te brengen”, zegt Van Osch. “Het kan vruchtbaar werken om over de grenzen van je eigen vakgebied heen te kijken.”
Vanuit haar achtergrond als medisch bioloog werkt Van Osch samen met ingenieurs en natuurkundigen van TU Delft, omdat artrose behalve medische componenten ook een mechanisch aspect heeft. Een gewricht, zoals een knie of een heup, is een ingewikkelde constructie, waar verschillende krachten op inwerken. Die krachten doen iets met dat gewricht, maar wat precies? Ze kunnen heilzaam zijn en het gewricht in conditie houden, maar kunnen ook schade aanrichten.
Lees het hele verhaal in ReumaMagazine 2, 2023.