Dit onderzoek heeft tot doel het afbouwen van reumamedicatie te verbeteren. Daarom wordt ook een ondersteunende training ontwikkeld voor mensen die medicatie willen afbouwen. Deelnemers aan het onderzoek hoeven géén ervaring te hebben met het afbouwen van medicatie.

Verwachtingen hebben invloed op succes behandeling

Uit eerder onderzoek blijkt dat wat iemand verwacht van een behandeling invloed heeft op het succes van die behandeling. Daarom willen de Leidse onderzoekers graag weten wat jouw ervaringen en verwachtingen zijn als het gaat om jouw medische behandeling en het (mogelijk) verminderen van jouw medicatie. Welke behoeften zou je tijdens die medicatieafbouw hebben? Hoe kan aan deze behoeften worden voldaan?

Wat wordt verteld tijdens de interviews wordt gebruikt om de reumatologen en andere specialisten te informeren. De interviews zijn ook de bouwstenen voor de training die wordt ontwikkeld voor mensen die hun reumamedicatie willen afbouwen.

In-persoon of online

Het onderzoek duurt ongeveer 60 minuten en kan zowel in-persoon plaatsvinden als online via bijvoorbeeld Zoom of Teams. Het interview wordt audio opgenomen. Alle gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Alleen het onderzoeksteam heeft toegang tot de gegevens. De opname van het interview wordt gedaan met een dictafoon of via Microsoft Teams. Deze opname wordt na het interview geüpload op de beveiligde server van de universiteit waarna de opname van de dictafoon of Microsoft Teams wordt verwijderd. De opname zal alleen voor doeleinde van het huidige onderzoek gebruikt worden. De onderzoeksgegevens worden tien jaar bewaard.

Meer informatie?

Heb je reumatoïde artritis en ben je ouder dan achttien jaar? Kijk hier voor meer informatie.

Je kunt ook mailen of bellen naar Pien van der Velde (junior onderzoeker), p.van.der.velden@fsw.leidenuniv,.nl of 06-104997470.