Geen leven lang met 1 prothese
Het plaatsen van een kunstknie (of prothese) is de standaardoperatie voor mensen met knieartrose bij wie een ‘conservatieve behandeling’ onvoldoende werkt. In Nederland wordt de ingreep 30.000 keer per jaar uitgevoerd. Voordeel is dat de patiënt zijn knie al na een paar dagen weer voorzichtig kan gebruiken; bij jongere patiënten bestaat het nadeel dat een prothese vaak geen leven lang meegaat. Een zogenaamde revisieoperatie is dan nodig, waarvan de resultaten doorgaans minder goed zijn dan die van de eerste operatie.
Daarom is het mooi dat voor deze jongere groep een alternatief bestaat, de zogeheten kniedistractie.
Voordelen kniedistractie
Een kniedistractie houdt in dat door middel van een frame de onderste en bovenste helft van het gewricht iets uit elkaar worden gehouden, zodat de belasting afneemt. Zes weken lang heeft de patiënt dit frame rond zijn knie, met een stel pinnen in het bot. In die periode kan hij of zij de knie niet bewegen. Deze mag wel belast worden, iets waarvan zelfs wordt vermoed dat het juist een gunstig effect heeft. Een voordeel van de ingreep is dat het gewricht behouden blijft en ook herstelt, waarbij het kraakbeen weer aangroeit, iets wat lange tijd als onmogelijk werd beschouwd. Dit resultaat is onder andere te zien op röntgenfoto’s en MRI-beelden. De gewrichtsspleet wordt ruimer, de kraakbeendikte neemt toe en de pijn neemt af, aldus de eerste studies.
Vergoeding
“De behandeling is enkele jaren in de praktijk toegepast”, zegt Paco Welsing, reumaonderzoeker bij UMC Utrecht. “Maar toen het aantal operaties allengs groeide, eiste Zorginstituut Nederland (ZiN) dat nut en noodzaak van de ingreep nader zouden worden aangetoond. Dit was nodig om vergoeding via de basisverzekering voort te zetten. De resultaten van het onderzoek, dat zich focuste op de vergelijking tussen distractie en prothese, waren volgens het ZiN weliswaar veelbelovend maar de patiëntenaantallen te klein om het een hard bewijs te noemen.”
Dit artikel staat in ReumaMagazine 2-2025. Je kunt het ook hier lezen.