Rond het jaar 2040 zal in Nederland de piek zijn in de vergrijzing. Dat zal onder andere zorgen voor toename van het aantal oudere mensen met reumatoïde artritis (RA). Hoe gaan we om met de specifieke zorgvragen van de groep oudere patiënten met reumatische aandoeningen?

“De zorg komt voor veel uitdagingen te staan, waarop we nu vaak nog geen antwoorden hebben”, stelt dr. Marloes van Onna, reumatoloog in Maastricht UMC+. Oudere patiënten met reuma hebben andere wensen en behoeften dan jongere patiënten. Op jongere leeftijd is behandeling zoveel mogelijk gericht op het remmen of stoppen van de ziekte. “Maar oudere patiënten maken andere afwegingen. Zij moeten bijvoorbeeld de mantelzorger meer belasten vanwege begeleiding naar het ziekenhuis. Mogelijk vinden patiënten dat ongewenst, zodat we hun behandeling anders moeten insteken. Het kan ook gebeuren dat behandeling van een comorbiditeit (een andere aandoening naast reuma) veel belangrijker wordt dan de behandeling van RA. Want de comorbiditeit kan meer belastend zijn dan RA, of kan ervoor zorgen dat de patiënt überhaupt niet naar de poli kan komen. Bijvoorbeeld vanwege verminderd zicht, gehoor of cognitie.”

Nog weinig kennis

Behandelaars moeten nú nadenken over deze aspecten, vindt Van Onna. Wat komt er op ons af als de bevolking vergrijst? Hoe kunnen we ouderen met multimorbiditeit, polyfarmacie en geriatrische syndromen optimaal behandelen? Er zijn uitdagingen op het vlak van diagnose, onderzoek naar uitkomstmaten en behandeling. “Over ouderen met reumatische aandoeningen weten we nog niet veel, doordat zij juist vanwege multimorbiditeit, polyfarmacie en geriatrische syndromen niet worden geïncludeerd in trials. Daarnaast moeten deelnemers aan studies de mogelijkheid, energie en cognitie hebben om voor onderzoeken naar het ziekenhuis te komen en de studie te voltooien. Niet alle ouderen hebben die draagkracht. En door dit alles is er minder evidence voor de werking van bepaalde medicamenten of combinaties daarvan in deze oudere groep. Ondertussen zal deze groep in de komende jaren de meerderheid van onze poli’s vormen.”

Lees het hele artikel op MedNet.