Om inzicht te krijgen in de verwachtingen en ondersteuningsbehoeften ten aanzien van hardlopen van mensen met ontstekingsreuma vragen onderzoekers van Inholland, Amsterdam UMC, Reade en Saxion jou om een vragenlijst in te vullen. De resultaten worden als input gebruikt voor vervolgonderzoek naar de gezondheidseffecten van hardlopen. Ook worden onderbouwde adviezen en ondersteuning op maat ontwikkeld. Het invullen van de vragenlijst duurt maximaal 10 minuten en jouw antwoorden worden anoniem verwerkt. Klik hier voor meer informatie over het project.
Vragen over hardlopen met ontstekingsreuma
Jasmijn Holla is lector Kracht en Sport en Bewegen bij Hogeschool Inholland en onderzoeker bij Reade, centrum voor revalidatie en reumatologie. “Bij mensen met reuma leven veel vragen hierover, en daar wil ik graag antwoord op geven.” Want sporten kan een gunstige uitwerking hebben, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Jasmijn Holla: “Het is bewezen dat sporten en bewegen de kans op een aantal chronische aandoeningen vermindert, zoals diabetes. Het verbetert de conditie, maar ook de kwaliteit van leven en het geeft zelfvertrouwen. Juist als je een ziekte hebt: ‘Dit kan ik toch maar, ondanks mijn reuma’. Door sporten zit je lekkerder in je vel, en als je het niet overdrijft, zal de reumatische ziekteactiviteit er niet door toenemen.”
Hardloopgroep
Het onderzoek van Holla borduurt voort op het programma ‘hardlopen met reuma’, waar zij een paar jaar geleden bij betrokken was. (Zie ook ReumaMagazine 7-2017.) “Er zijn toen hardloopgroepen opgezet, en we hebben een facebook-groep gemaakt rond hardlopen met reuma. Nog steeds zijn zo’n 300 mensen aangesloten bij deze facebook-groep, en de deelnemers wisselen veelvuldig ervaringen uit. Onder hen leven veel vragen en twijfels, mede omdat zij verschillende adviezen krijgen. Het zou mooi zijn als we met ons onderzoek antwoorden kunnen geven op hun vragen.” Lees ook over FitStap op deze website.