“Nooit eerder is onderzocht of langdurige oefentherapie werkt bij mensen met reumatoïde artritis en mensen met axiale spondyloartritis.” Onderzoeksleider Thea Vliet Vlieland legt uit waarom dit onderzoek zo belangrijk is. “Veel mensen met RA of Ax-SpA kunnen ernstig beperkt zijn om uiteenlopende oorzaken. Ze kunnen bijvoorbeeld moeilijk opstaan of lopen door gewrichtsontstekingen, zwakke spieren of een slechte conditie. Medicijnen werken soms onvoldoende. Sommige mensen hebben gewrichtsprotheses of bijkomende aandoeningen zoals hartfalen of COPD waardoor bewegen extra moeilijk is.” Wetenschappelijk onderzoek moet uitwijzen of juist deze mensen baat hebben bij langdurige oefentherapie.
Vormen van oefentherapie
Het gaat om de onderzoeken L-EXTRA (Longstanding Exercise Therapy in Patients with Rheumatoid Arthritis) en L-EXSPA (Longstanding Exercise Therapy in Patients with Axial spondyloarthitis). De onderzoekers kijken in het L-EXTRA naar het effect van langdurige oefentherapie bij mensen met RA die in hun dagelijks leven ernstige beperkingen ervaren en in het L-EXSPA-onderzoek gebeurt hetzelfde bij mensen met axiale SpA. (De ziekte van Bechterew is de bekendste vorm van axiale SpA.) Beide onderzoeken zijn in 2020 van start gegaan, maar er zijn nog deelnemers nodig. De onderzoeken richten zich alleen op het functioneren van mensen met ernstige RA of Ax-SpA. Die keuze is gemaakt, omdat er nog geen wetenschappelijk bewijs is dat langdurige oefentherapie voor hen werkt. Vliet Vlieland: “In onderzoeken naar oefentherapie is deze doelgroep meestal niet meegenomen en deden vooral mensen met weinig beperkingen mee. En in het weinige onderzoek dat wel is gedaan onder deze patiënten, was de oefentherapie meestal van korte duur.”
Dagelijkse activiteiten makkelijker doen
In beide onderzoeken wordt bij meer dan 200 mensen bekeken of langdurige actieve oefentherapie werkt. Een groep deelnemers die een jaar lang actieve oefentherapie krijgt, wordt vergelijken met een groep die een jaar lang hun gebruikelijke zorg krijgt. Actieve oefentherapie betekent dat je werkt aan conditie, spierkracht en bijvoorbeeld de beweeglijkheid en het gebruik van je gewrichten om zo dagelijkse activiteiten weer makkelijker te kunnen doen.
Meer informatie over het onderzoek en hoe je je kunt aanmelden vind je op reumanederland.nl/l-extra_l-exspa. Opgeven kan ook via je reumatoloog. Lees het artikel uit ReumaMagazine 2-2021 hier.