Reumahanden is een verzamelterm voor handen die door een van de vele vormen van reuma zijn aangetast. De een heeft veel last van de pols, een ander van de duim of vingers, sommigen hebben last van polsen, vingers én duimen. Extra doorbloeding in handen en polsen is een belangrijke aanwijzing voor de aanwezigheid van ontstekingen. Het is mogelijk om met een medisch fotokopieerapparaat je reumahanden in vijf minuten te laten onderzoeken. Met deze HandScan kan de reumatoloog meten welke plekken in de handen en polsen extra doorbloed zijn. Wil je meer lezen over deze HandScan en het onderzoek daarnaar, klik dan hier.

Soms hebben je reumahanden (polsen, duimen en vingers) meer ondersteuning nodig om ze beter te kunnen gebruiken of om minder pijn te hebben. Een spalk of brace is hiervoor een optie. Er is een polsbrace en voor je duim kan speciale duimspalk helpen. Voor je vingers bestaan er finger splints. Het kan zijn dat je alleen een spalk hoeft te gebruiken als je actief bent. Of soms juist alleen ’s nachts.

Vraag aan je arts, reumatoloog of orthopedisch chirurg welke vorm van ondersteuning voor jou het meest geschikt is. Een ergotherapeut of fysiotherapeut kan je handproblemen precies in kaart brengen en aan de hand daarvan een gericht advies geven.

Lees meer op deze website over reumahanden. Klik hier.

In ReumaMagazine schrijven we vaak over hulpmiddelen voor reumahanden, medische hulp voor reumahanden en hoe mensen met reuma omgaan met reumahanden.