Officieel vallen pedicures onder de niet-medische contactberoepen en moet de deur op slot tot vrijdag 14 januari 2022 of langer. Of dat langer wordt, horen we morgen. Behandelingen gericht op uiterlijke verzorging en wellness zijn niet toegestaan. Gezonde voeten van fitte mensen die geen hulp nodig hebben, moeten dus wachten. Het verbod is niet van toepassing op medisch pedicures. Het gaat dan om medisch noodzakelijke voetbehandelingen.

Medisch noodzakelijke voetbehandelingen onder voorwaarden

De overheid heeft gezegd dat de voetzorg in bepaalde situaties mag doorgaan. Het al dan niet doorgaan heeft te maken met de zogenaamde gecontracteerde zorg en met ongecontracteerde zorg. De gecontracteerde zorg houdt vooral voetzorg bij mensen met diabetes in. Als het gaat om niet gecontracteerde zorg is het meestal de huisarts die bepaalt dat er een behandeling nodig is. Maar soms is er geen verwijzing en dan komt de cliënt meteen bij medisch pedicure terecht. Er wordt dan een beroep gedaan op de expertise van de medisch pedicure om zélf te bepalen of behandeling van niet van corona verdachte cliënten momenteel medisch noodzakelijk is. De pedicure zal een aantal zaken in overweging nemen. Zoals de vraag of uitstel van de zorg kan leiden tot complicaties. Heeft de cliënt kans op complicaties, dan is het van belang dat de zorg wordt verleend. 

Je kunt thuis al wat doen

Als je niet weet wanneer je bij de pedicure terecht kunt, zorg dan extra goed voor je voeten. Probeer ze niet te veel te belasten. Draag geen knellende schoenen en/of kousen. Gebruik een voetvijl of eeltvijl om eelt op een veilige manier te verwijderen. Vijl altijd één kant op en niet heen en weer. Was na het vijlen de voeten, neem géen voetbad. Smeer ze daarna in met een voetcrème. Worden de nagels te lang? Vraag dan een huisgenoot deze voorzichtig en recht af te knippen. Bij een pijnlijke likdoorn kun je voorzichtig het bovenste laagje eelt verwijderen met een voetvijl. Eventueel daarna de likdoorn insmeren met een zachte, vette, zalf en afplakken met een pleister. Smeer de voeten elke dag in met een goede, niet vette maar vochtregulerende crème. Wellicht kun je zo’n crème bestellen bij de medisch pedicure. Soms kunnen drukplekken worden voorkomen door gebruik te maken van specifieke schapenwol. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts. 

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.