Wie 18 jaar of ouder is én de diagnose reuma heeft gekregen, kan de vragenlijst over vermoeidheid invullen. De onderzoekers gaan vertrouwelijk met jouw gegevens om en jouw naam zal niet gekoppeld worden aan de resultaten van de vragenlijst. Als je vragen hebt, kun je contact opnemen met Marianne Visser, email: myvisser@casema.nl.
Financiering vragenlijst over vermoeidheid
Het onderzoek wordt gehouden in verschillende Europese landen waaronder Portugal, Spanje, Nederland, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek wordt gefinancierd door de European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR). De projectleider is dr. Fernando Estévez-Lopez.
Pionier in het omgaan met vermoeidheid is Rinie Geenen. Geenen is als hoogleraar verbonden aan de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit Utrecht en Altrecht Psychosomatiek Eikenboom in Zeist. Hij is betrokken bij de ontwikkeling van internationale richtlijnen voor de behandeling van pijn en chronische moeheid. Met zijn boekje ‘Moeheid aanpakken reumatoïde artritis’ kan iedereen met chronische vermoeidheid zijn voordeel doen. Geenen volgt daarin een persoonlijke benadering. We schreven daarover in ReumaMagazine en op deze site.
Zeven factoren
“Veel factoren beïnvloeden moeheid. Denk aan een speelgoedmobiel. Als één onderdeel beweegt, dan beweegt de rest ook. Bij het ene mobiel wordt de beweging vooral bepaald door één zwaar onderdeel, bij andere mobielen zijn veel kleine onderdelen even zwaar en bepalend voor de bewegingen. Zoals elk mobiel anders is, zo verschillen mensen van elkaar. Daarom moet je eerst ontdekken welke factoren belangrijk zijn voor het beïnvloeden van jouw moeheid.” De zeven factoren die Rinie Geenen benoemt, zijn ernstig overgewicht, ziekteactiviteit door bijvoorbeeld ontstekingen, dag-nachtritme en slapen, lichaamsbeweging, emoties en negatieve gedachten, pijn én een invloed die nog niet genoemd is.
Leefstijl
“Verandering van leefstijl is een medicijn tegen chronische moeheid”, benadrukt hij. “Om te voorkomen dat goede voornemens stranden, is het belangrijk om een actieplan te maken, waarin concreet staat omschreven wat je, waar, wanneer, hoe lang en eventueel met wie gaat doen.” Diep ingeslepen gewoontes verander je niet van de ene op de andere dag. Geenen: “Het duurt maanden om je leefstijl duurzaam te veranderen. Je hebt geduld en doorzettingsvermogen nodig om chronische moeheid te verminderen.”