De instrumentenopener is het eerste medische product ter wereld dat volledig gemaakt is van operatiekamerafval. Hergebruik van ziekenhuisafval draagt bij aan de overheidsdoelstelling om in 2030 55 procent van de CO2-uitstoot in de zorg te verminderen. Onderzoekers Bart van Straten en Tim Horeman van de Delftse onderzoekslijn ‘Sustainable Surgery’ ontwikkelden samen met het Maasstad Ziekenhuis een methode om van polypropyleen inpakpapier een nieuw product te maken. Polypropyleen inpakpapier wordt gebruikt om medische instrumenten in te pakken en te steriliseren.

Instrumentenopener eerste medische product van operatiekamerafval

Door het blauwe inpakpapier om te smelten is het nu mogelijk om er medische hulpmiddelen van te maken. De onlangs officieel geregistreerde instrumentenopener is daar het eerste voorbeeld van. Dit ‘blauwe kruisje’ houdt scharnierende instrumenten tijdens het was- en desinfectieproces in een open positie. Op die manier worden de instrumenten beter gereinigd en gedesinfecteerd. 

Afval werd omgesmolten 

Nederlandse ziekenhuizen gebruiken jaarlijks 1,3 miljoen kilo polypropyleen inpakpapier. Tot nu toe eindigde dat inpakpapier als afval. Voor dit onderzoek haalde afvalverwerker Renewi het schone inpakpapier in speciale zakken op, nadat het was gebruikt op de OK van het Maasstad Ziekenhuis. Daarna werd het omgesmolten.

Op grote schaal

TU Delft en het Maasstad Ziekenhuis melden dat het een doorbraak is dat het is gelukt om van het propyleen-afval een nieuw medisch hulpmiddel te maken dat op grote schaal te produceren is. Op deze manier is het ziekenhuis leverancier van de grondstof om voor eigen gebruik nieuwe (medische) hulpmiddelen te maken.

Duurzaamheid

De innovatie biedt mogelijkheden om de schaarste van grondstoffen en het wereldwijde afvalprobleem van ziekenhuizen aan te pakken. Medisch afval is een groeiend probleem. Wereldwijd gebruik van afval als grondstof zal bijdragen aan het verlagen van de milieu-impact op grote schaal en daarmee de klimaatverandering.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.