Denk aan het regelen van zorgovereenkomsten, betalingen en ziekmeldingen. Het geeft budgethouders met een pgb vanuit de Wlz (Wet langdurige zorg) meer regie en zorgt voor een kortere wachttijd bij het goedkeuren van zorgovereenkomsten en het uitbetalen van zorgverleners.
Het persoonsgebonden budget (pgb) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg nodig heeft zelf (of met hulp van een vertegenwoordiger) de zorgverleners kan inhuren. De hoeveelheid administratie die bij een pgb komt kijken, is groot. Eerder gebeurde dat allemaal op papier. Door het nieuwe digitale PGB Portaal regelt de budgethouder de pgb-administratie voortaan sneller, makkelijker en veiliger.
Goed overzicht
De budgethouder en de zorgverlener hebben allebei toegang tot het PGB Portaal. De budgethouder krijgt via het PGB Portaal een goed overzicht van het budget dat beschikbaar is, de ingestuurde en lopende zorgovereenkomsten en alle declaraties. Ook voor zorgverleners geeft het extra inzicht. Zij kunnen de zorgovereenkomst(en) en hun declaraties bekijken.
Snel en makkelijk
Omdat de budgethouder en zorgverlener allebei in het PGB Portaal kunnen, verloopt het invullen en insturen van de zorgovereenkomsten snel en makkelijk. De budgethouder en zorgverlener vullen de zorgovereenkomst digitaal in en kunnen via het PGB Portaal hun handtekening zetten. Ook het doorvoeren van wijzigingen en regelen van declaraties gaat sneller. Doordat het systeem automatische controles uitvoert, bijvoorbeeld op de hoogte van het tarief, is de kans op fouten kleiner.
Oude manier
Nog niet iedereen kan gebruikmaken van het nieuwe PGB Portaal. Een kleine groep budgethouders kan vanwege een beperking in het systeem dit jaar nog niet over naar het PGB Portaal. Voorlopig moeten zij nog even gebruik maken van de ‘oude’ manier: zorgovereenkomsten en zorgbeschrijvingen sturen zij naar het zorgkantoor. En het regelen van declaraties loopt via het pgb-systeem van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Daar is ook het budgetoverzicht te vinden.