Als je reuma heb (of een andere chronische aandoening) slik je waarschijnlijk medicijnen, voorgeschreven door de arts. Sommige van die medicijnen mag je niet gebruiken tijdens de zwangerschap en soms zelfs al daarvoor niet. Het is daarom heel belangrijk om op tijd je medicijngebruik te bespreken met de arts als je een kinderwens hebt. Zo kun je tijdig overstappen op een ander middel, mocht dat nodig zijn.

MediMama app

Ook middelen die je kunt kopen zonder recept, zoals pijnstillers, voedingssupplementen en kruidenmiddelen, zijn niet altijd veilig rondom de zwangerschap. Daarom is er nu de MediMama app, waarmee je eenvoudig kunt checken of zo een zelfzorgmiddel wel of niet mag tijdens de zwangerschap of de borstvoeding.

Veiligheid van vrij verkrijgbare middelen

Bij de drogist en in de supermarkt kun je kiezen uit talloze medicijnen, voedingssupplementen en andere gezondheidsproducten. Omdat deze middelen zonder recept te koop zijn, lijken ze misschien veilig. Veel mensen zijn zich dan ook niet bewust van mogelijke risico’s. Dat geldt ook voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden, en vrouwen die borstvoeding geven. Omdat er bij deze middelen geen zorgverlener aan te pas komt, is het extra belangrijk dat je jezelf goed informeert.

Dit is een deel van het artikel in ReumaMagazine 6-2024.

Lees hier het hele artikel.

Dit artikel werd geschreven door Anneke Passier en Maud de Feijter van Bijwerkingencentrum Lareb.