“Elk medicijn of vaccin kan behalve de gewenste werking ook bijwerkingen geven.” Gerda Weits is communicatieadviseur bij Lareb. Zij vertelt over de belangrijke signaalfunctie die Lareb heeft, bij het verzamelen van bijwerkingen uit de praktijk. “Elke medicijn of vaccin wordt uitgebreid onderzocht voor het op de markt komt. Toch komen sommige bijwerking pas aan het licht wanneer veel verschillende mensen het medicijn gebruiken. Ook kan het zijn dat de klachten pas ontstaan na een langere tijd of in combinatie met andere medicijnen”.

Waardevolle kennis

“Het is dus belangrijk om vermoedens van bijwerkingen bij ons te melden”, benadrukt ze. “Want hoe meer meldingen wij ontvangen, hoe completer de informatie en hoe sneller wij nieuwe kennis over bijwerkingen ontdekken. Meldingen geven ons waardevolle kennis over bijwerkingen. Bijvoorbeeld een duidelijker beeld van hoe lang het kan duren voordat een bijwerking over gaat. Deze informatie staat  vaak niet in de bijsluiter.”

Veilig gebruik geneesmiddelen

Al deze kennis draagt bij om bijwerkingen te voorkomen, te herkennen of te behandelen. Bovendien kunnen zorgverleners en patiënten met deze kennis bijvoorbeeld de keuze voor een bepaald geneesmiddel of vaccin beter afwegen. “Al deze factoren maken dat meldingen bijdragen aan een veilig gebruik van geneesmiddelen, vaccins en gezondheidsproducten.”

Informatie over bijwerkingen

Op de website van Lareb kun je niet alleen bijwerkingen melden, maar ook veel informatie vinden over bijwerkingen. Voor vaccins en medicijnen zijn er twee aparte zoekbalken.

Methotrexaat

Na zoeken op een vaccin of medicijn krijg je eerst de bekende bijwerkingen te zien. Als Lareb over nog meer informatie beschikt, dan kun je die ook bekijken. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om meer informatie over een terugkerende bijwerking na elke toediening van methotrexaat. Op deze webpagina staat nuttige informatie voor gebruikers die deze klachten bij elke toediening ervaren.