1) Bewaar geneesmiddelen (tenzij anders wordt aangegeven) in een droge kast bij kamertemperatuur

De beste plek om een geneesmiddel te bewaren is, tenzij iets anders op het etiket staat, een droge, afgesloten kast met een temperatuur onder de 25°C. Als de ruimte te warm of te vochtig is, kan het geneesmiddel minder effectief worden of kunnen er stofjes ontstaan die bijwerkingen veroorzaken. Daarom is een warme en vochtige badkamer geen goede plek. Houd er ook rekening mee dat de ruimte waar je geneesmiddelen bewaart ook in de zomer niet te warm wordt.

2) Bewaar geneesmiddelen alleen in de koelkast als dit op het etiket of in de bijsluiter staat

Geneesmiddelen zijn niet altijd geschikt om in de koelkast te bewaren. Als je bijvoorbeeld vloeistoffen zoals drankjes of ampullen met injectievloeistof, in de koelkast bewaart, kunnen er kristallen in de vloeistof ontstaan. Dit kan gevolgen hebben voor de werkzaamheid van het geneesmiddel. Het klinkt misschien aantrekkelijk om zetpillen in de koelkast te bewaren (om te voorkomen dat ze smelten), maar ook het effect van zetpillen kan soms worden verminderd door de temperatuur in een koelkast.

3) Als geneesmiddelen wel in de koelkast moeten worden bewaard, haal ze er dan op tijd er uit

Sommige geneesmiddelen moeten juist wel in de koelkast worden bewaard. Voorbeelden hiervan zijn sommige oog- en oordruppels, en biologicals voor reuma. Als je druppels moet toedienen, laat ze dan even op kamertemperatuur komen. Dat is prettiger voor het gebruik. Te koude oordruppels bijvoorbeeld kunnen ervoor zorgen dat je duizelig wordt. Haal bij (biological)injecties de injectie een half uur voor toedienen uit de koelkast. Zo neemt de kans op pijn en irritatie bij het injecteren af.  Heb je jonge (klein)kinderen? Besef dat de koelkast makkelijk toegankelijk is voor hen. Bewaar jouw geneesmiddelen dan in een moeilijk te openen doos in de koelkast.

Dit artikel staat in ReumaMagazine 6-2024.

Lees hier het hele artikel.