Biological

Tocilizumab kan via een infuus of injectie worden gegeven. Het biologisch medicijn (biological) remt afweerreacties van het lichaam en is voor veel mensen effectief. Toch kunnen er ook bijwerkingen ontstaan. Roodheid, pijn of zwelling van de prikplek komen vaak voor. Tocilizumab remt ontstekingen waardoor het meer risico op een infectie geeft, net als andere biologische medicijnen. Zo kan ook een infectie aan een gewrichtsprothese ontstaan. Daarbij zitten er bacteriën op de prothese en kan het gewricht pijnlijk zijn.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving twee meldingen van een prothese infectie bij gebruikers van tocilizumab. Het ging in één geval om een heupprothese en in één geval om een knieprothese. Deze infecties werden behandeld met antibiotica en de prothese werd verwijderd. Ook in de Europese bijwerkingendatabank staan meldingen van prothese infecties bij tocilizumab. Net als in de meldingen aan Lareb gaat het vooral om heup- en knieprothesen. Hierbij was in veel gevallen ook langdurige behandeling met antibiotica of een operatie nodig.

Pijn aan het gewricht

Een typische klacht van een prothese infectie is pijn aan het gewricht, vooral bij bewegen. Ook kan roodheid en zwelling van het litteken ontstaan. Tocilizumab onderdrukt de symptomen en klachten van een ontsteking. Daardoor is een infectie aan een prothese tijdens gebruik van tocilizumab soms moeilijk te ontdekken. Normaalgesproken zijn ontstekingswaarden in het bloed tijdens een infectie verhoogd. Dit kan een arts zien bij bloedonderzoek. Door tocilizumab zijn deze waarden niet altijd verhoogd, ook al is er wel een infectie. Een infectie wordt hierdoor soms later ontdekt. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Ook is een infectie aan een prothese lastig te behandelen, omdat antibiotica moeilijk bij de bacteriën op de prothese kunnen komen. Vaak is een operatie nodig waarbij de prothese wordt schoongespoeld of wordt verwijderd. Daardoor kan opname in het  ziekenhuis nodig zijn. Ook is na de operatie vaak nog langdurig antibioticagebruik nodig.

Gelukkig komt een infectie aan een gewrichtsprothese niet vaak voor. Bespreek klachten en zorgen altijd met jouw arts of apotheker.

Dit artikel staat in ReumaMagazine 7-2024. Je kunt het artikel ook hier lezen.

Auteurs: Jette van Lint en Jenny Hartman, beiden werkzaam bij Bijwerkingencentrum Lareb.