Reumatoloog in opleiding en TeleSpA-onderzoeker Kasper Hermans benadrukt het belang van de bevindingen uit de TeleSpA-studie. “Deze studie toont aan dat we door de inzet van telemonitoring en zelfgestuurde zorg niet alleen kosten kunnen besparen, maar ook de druk op de zorg kunnen verminderen, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van zorg.”
Routinecontroles
Routinecontroles in de reumazorg vinden vaak om de drie of zes maanden plaats: de reumatoloog geeft aan dat hij de patiënten weer wil zien en een afspraak wordt gemaakt.
Deze aanpak heeft echter nadelen. Ten eerste: het gebeurt vaak dat een patiënt voorafgaand aan het consult geen veranderingen bij zichzelf voelt, en dat ook de reumatoloog bij het onderzoek geen nieuwe dingen constateert. Geen ingrijpende gebeurtenissen dus. Was het consult dan wel nodig?
Zorginfarct
Er speelt meer: de vraag naar zorg neemt nog altijd toe, terwijl het aantal artsen niet meegroeit. Regelmatig wordt zelfs gesproken van een dreigend ‘zorginfarct’, wanneer de zorg tekort gaat schieten op haar essentiële taken, terwijl de kosten wel oplopen. Nu al worden de wachtlijsten op meerdere plaatsen langer, ook in de reumatologie. Een extra reden om te kijken of procedures efficiënter kunnen.
Initiatief bij patiënt
Een manier om te besparen op consulten is dat een patiënt alleen naar het ziekenhuis komt wanneer de klachten daar aanleiding toe geven. Wanneer zich dit voordoet, neemt de patiënt zelf het initiatief om een afspraak te maken. Andere manieren om te besparen zijn: zorg op afstand (‘telemonitoring’, bijvoorbeeld met online vragenlijsten) of door consulten te beperken tot een telefoongesprek. Dat is zeker mogelijk als er niks ingewikkelds aan de hand is.
Dit artikel staat in ReumaMagazine 5-2024. Je kunt het ook hier lezen.