Bij langdurig geneesmiddelengebruik went het lichaam aan het geneesmiddel. Er ontstaat een nieuw soort evenwicht. Zodra je stopt met het geneesmiddel, wordt dat evenwicht verstoord. Je kunt bijwerkingen krijgen of de oude klacht kan tijdelijk terugkomen. Deze ontwenningsverschijnselen kunnen al optreden als je bepaalde geneesmiddelen langer dan twee weken gebruikt. Gelukkig komt dit bij de meeste geneesmiddelen niet voor, en kun je (door slim te stoppen) de kans hierop sterk verkleinen. 

Bijwerkingen niet in balans

Dankzij geneesmiddelen kunnen veel klachten worden voorkomen, afnemen of stoppen. Geneesmiddelen moeten dan meestal wél een lange tijd worden gebruikt. Het is daarom belangrijk om geregeld (bijvoorbeeld jaarlijks) het geneesmiddelengebruik samen met een arts of apotheker kritisch tegen het licht te houden. Soms is er geen reden meer om het geneesmiddel te gebruiken of zijn de bijwerkingen niet in balans met het effect. Dan kan samen met de arts besloten worden om het geneesmiddel te stoppen. Vaak kun je dit zonder slag of stoot doen, soms ontstaan er bijwerkingen. Het kan zijn dat je door deze bijwerkingen heen moet. Het komt ook voor dat je de kans op bijwerkingen verkleint door het geneesmiddel niet in één keer te stoppen. 

Neem nu maagzuurremmers

In Nederland gebruiken meer dan twee miljoen mensen maagzuurremmers, zoals omeprazol, pantoprazol, lansoprazol en rabeprazol; onder hen zijn ook mensen met reuma. De reden kan maagzuurklachten zijn, vaak is het om de kans op maagklachten door ontstekingsremmende pijnstillers te verkleinen. Nogal eens blijven mensen deze maagzuurremmers gebruiken terwijl dat helemaal niet meer nodig is. Vraag je periodiek af of de maagzuurremmer nog wel nodig is! Bij het stoppen ervan zit nog wel een addertje onder het gras. De meeste mensen die abrupt stoppen, hebben de eerste maagklachten. Dit kun je voorkomen door samen met de arts of apotheker de maagzuurremmer af te bouwen. Vaak werkt een afbouwschema van twee weken. In de eerste week gebruik je de helft van de normale dosering. Vanaf de tweede week gaat de dosering nog eens door de helft. Vaak kun je dan na de tweede week helemaal stoppen. Heb je dan nog steeds klachten, dan kun je gedurende drie weken na het afbouwen tijdelijk een maagzuurbinder (algeldraat) gebruiken. Deze maagzuurbinder neutraliseert het maagzuur waardoor de klachten verminderen. Met zo’n maagzuurbinder zelf is makkelijk te stoppen. 

Lees het hele artikel hier. Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.