Nog een van van bijwerkingen van biologicals: het injecteren zelf van de biological kan bij sommige mensen tot klachten leiden. Soms ontstaat er op de plaats van de injectie pijn of een rode plek. Vooraf en achteraf koelen van de injectieplaats kan klachten verminderen. Daarnaast is het belangrijk om de injectiespuit of injectiepen met de biological ongeveer dertig minuten voor het injecteren uit de koelkast te halen. Een koude injectie toedienen is vaak pijnlijker dan een injectie op kamertemperatuur. Als de ene biological niet werkt, dan is er nog steeds een goede kans dat de volgende wel werkt.

Tip als het gaat om bijwerkingen van biologicals

Nog een tip voor als je op vakantie gaat: biologicals dienen over het algemeen in de koelkast te worden bewaard. Het meest ideaal is het dan ook om biologicals in een reiskoelkast of koelbox tussen de 2 en 8 graden Celsius te bewaren. Er zijn biologicals die enkele weken buiten de koelkast kunnen worden bewaard zonder de effectiviteit te verliezen. Belangrijk is dan wel dat de biological niet warmer wordt dan 25 graden Celsius. Bewaar je biological alleen buiten de koelkast nadat je dit met de apotheker hebt overlegd.

Deze informatie komt van Bart van den Bemt, bijzonder hoogleraar Personalized Pharmaceutical Care aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc.