Net als voorgaande jaren nodigt de huisarts ouderen uit voor de vaccinatie tegen de seizoensgriep en de pneumokokkenziekte. Ook mensen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus, kunnen een vaccinatie halen. Mensen die afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken, behoren tot die risicogroep. Voorbeelden van afweer onderdrukkende medicijnen zijn methotrexaat, etanercept en adalimumab.

Bijwerkingencentrum Lareb onderzoekt al ruim tien jaar de bijwerkingen na griepvaccinatie met de jaarlijkse Vaccinmonitor. Sinds 2020 doen we dit ook voor de pneumokokkenvaccinatie.

De Vaccinmonitor

De Vaccinmonitor is een online vragenlijstonderzoek voor mensen die de griep- en/of pneumokokkenvaccinatie hebben gehad. Met dit onderzoek wil Lareb te weten komen welke bijwerkingen worden ervaren. Daarnaast willen we ook het beloop (voortgang) en mogelijke risicofactoren van deze bijwerkingen in kaart brengen.

Wat houdt meedoen in?

Na jouw aanmelding krijg je viermaal via e-mail een bericht dat er een online vragenlijst voor je klaarstaat in je account. De eerste vragenlijst is een basisvragenlijst met vragen over je gezondheid en medicijngebruik. Daarna ontvang je drie vragenlijsten waarin je jouw ervaringen van mogelijke bijwerkingen na vaccinatie aan kunt geven. Deze vragenlijsten worden 7 dagen, 15 dagen en 30 dagen nadat je de griep- en/of de pneumokokkenvaccinatie hebt gekregen, klaargezet in je account. Hiervoor log je in op www.vaccinmonitor.nl en dan kan je de vragenlijsten online invullen. Dit duurt 5 tot 15 minuten per keer. Je kunt meedoen als je binnen zes dagen na vaccinatie je aanmeldt. Ook als je geen bijwerkingen hebt ervaren kan je meedoen, elke ervaring telt mee! Afmelden voor het onderzoek is op ieder gewenst moment mogelijk.

Wat levert het op?

Je levert een bijdrage aan meer informatie over bijwerkingen na griep- en/of pneumokokkenvaccinatie. Deze informatie helpt om jou en andere gebruikers in de toekomst beter te kunnen informeren over griep- en pneumokokkenvaccinaties.

De resultaten van de Vaccinmonitor 2023 worden verwacht in het voorjaar van 2024. Deze worden getoond in het jaarrapport van de griep- en pneumokokkenvaccinaties en zijn te vinden op de website www.lareb.nl. Ook de resultaten van de afgelopen jaren kun je op deze website terugvinden.