Hoe ga je om met geneesmiddelen in warm weer? Bart van den Bemt, bijzonder hoogleraar Personalized Pharmaceutical Care geeft advies.

Warmte kan 'bedervend' effect hebben

Warm weer kan er ook voor zorgen dat geneesmiddelen eerder ‘bederven’. Geneesmiddelen die op kamertemperatuur moeten worden bewaard, kun je het beste in een droge kast onder 25 graden Celsius zetten. Ook bij een hittegolf blijven medicijnen hierin goed. Let vooral op met zetpillen: deze kunnen smelten in de warmte.

Bewaar niet alle medicijnen in de koelkast

Als je dit zo leest, klinkt het heel logisch om dan maar geneesmiddelen in de koelkast te bewaren. Pas hier toch voor op: geneesmiddelen mogen alleen in de koelkast worden bewaard als dit letterlijk zo op het etiket staat. In de koelkast kan het geneesmiddel zich namelijk uitkristalliseren. Hierdoor kun je er niet meer zeker van zijn dat de juiste hoeveelheid geneesmiddel in de verpakking zit. Hetzelfde geldt voor oog -en oordruppels. Wanneer je het geneesmiddel in de koelkast mag bewaren, haal het dan 10 minuten voor toedienen uit de koelkast om het op temperatuur te laten komen. Dat is prettiger bij het gebruik. Bewaar geneesmiddelen nooit in de auto of dicht op jouw lichaam in bijvoorbeeld je broekzak. Voor verdere reizen kun je speciale koeltassen voor geneesmiddelen bij de apotheek halen.

Geneesmiddelen en warm weer: let er goed mee op

Wordt het een paar dagen mooi weer: let dan extra op jezelf, jouw naasten en jouw geneesmiddelen. Drink voldoende, houd jezelf koel, houd jouw woning koel en let goed op extra kwetsbare mensen (ouderen, kinderen, mensen met een chronische aandoeningen of mensen met overgewicht) bij jou in de buurt. Besef dat sommige geneesmiddelen er voor kunnen zorgen dat het lichaam moeilijker tegen warmte kan. Vraag daarom jouw arts of apotheker, of er dingen zijn waar je op moet letten als het gaat om warmte en geneesmiddelengebruik.

Lees het hele artikel hier.

Lees meer over reuma in Reuma van A tot Z.