Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt ouders voor het vaccineren van hun baby na een blootstelling aan infliximab. Baby’s krijgen, slechts een paar maanden oud, verschillende vaccinaties. Deze vaccinaties beschermen kinderen tegen ernstige complicaties bij infectieziekten. Maar onder bepaalde omstandigheden kan een vaccinatie juist risico’s met zich meebrengen. Daarom adviseert het CGB om na een blootstelling aan infliximab vaccinaties uit te stellen.

Infliximab is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van ontstekingsziektes van gewrichten en huidziektes. Infliximab onderdrukt je lichaamsafweer en remt ontstekingen. Gewrichtsontstekingen komen voor bij verschillende reumatische aandoeningen, waaronder reumatoïde artritis en axiale spondyloartritis. Daarnaast wordt infliximab gebruikt als medicijn tegen ontstekingsziektes in de darmen. Het medicijn wordt gebruikt voor kinderen en volwassenen.

Advies aan patiënten

Overleg het gebruik van infliximab tijdens jouw zwangerschap en/of kraamperiode met jouw zorgverlener.

Brief met risico-informatie

De firma Merck Sharp & Dohme B.V. heeft over dit onderwerp een brief verstuurd, een zogenoemde Direct Healthcare Professional Communication (DHPC). De brief met deze belangrijke risico-informatie is in overleg met het CBG en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gestuurd naar reumatologen, gastro-enterologen, dermatologen, ziekenhuisapothekers, Nederlandse Vereniging voor Reumatologie, Nederlandse Vereniging voor Dermatologie, Nederlandse Vereniging van maag-darm-leverartsen, RIVM (medisch adviseurs vaccinaties) en specialisten in opleiding.

Het signaleren en analyseren van bijwerkingen gedurende de gehele levenscyclus van een geneesmiddel wordt geneesmiddelenbewaking of farmacovigilantie genoemd. Dit is een kerntaak van het CBG. In geval van urgente en/of belangrijke veiligheidsissues worden medische beroepsbeoefenaren door middel van een DHPC op de hoogte gebracht.

Hier vind je meer informatie over het vaccineren van je baby na blootstelling aan infliximab.