Amsterdam UMC, centrum FAST en Zorginstituut Nederland deden nieuw onderzoek naar weesgeneesmiddelen. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke blad Value in Health.
Het is heel belangrijk dat innovatieve medicijnen worden ontwikkeld voor mensen met zeer zeldzame ziekten: de zogeheten weesgeneesmiddelen. Het is ook belangrijk dat prijzen van weesgeneesmiddelen dalen nadat farmaceuten investeringen hebben terugverdiend. Dat geld heeft de samenleving namelijk nodig voor andere, nieuwe zorg.
Met 10 jaar concurrentiebescherming voor farmaceuten stimuleert Europese wetgeving de ontwikkeling van weesgeneesmiddelen. Zodat farmaceuten dit soort medicijnen blijven ontwikkelen met vaak hoge investeringskosten. Na afloop van die 10 jaar bescherming, zo is de gedachte, is de investering terugverdiend en komt er ruim baan voor concurrerende middelen, waardoor prijzen gaan dalen. Maar wat blijkt uit de studie? Wanneer die marktexclusiviteit verloopt, komen er amper concurrerende geneesmiddelen op de markt. Hierdoor blijven de prijzen van weesgeneesmiddelen onnodig lang hoog.
Het is onwenselijk dat de samenleving te lang hoge prijzen betaalt voor weesgeneesmiddelen. Daarom moet de overheid in gesprek met betrokken partijen over nieuw of aanvullend beleid. De overheid kan bijvoorbeeld proactief heronderhandelen over de prijs als concurrentie niet op gang komt na 10 jaar marktexclusiviteit.
Lees het hele artikel hier.