De Nederlandse Vereniging voor Reumatologie (NVR) heeft een advies uitgebracht voor mensen met reuma en vaccineren. Dit advies is opgesteld in samenwerking met deskundigen van het RIVM. Welke reumatische aandoening je ook hebt: het is veilig om je te laten vaccineren, zo staat in dit advies.

Uitleg over vaccineren en reuma

Een korte uitleg van de werking van het coronavaccin van BioNTech/Pfizer. In dit vaccin zit  een code (mRNA) om een heel klein stukje van het coronavirus te maken: het spike-eiwit. De cellen die de code (het mRNA) opnemen gaan dit spike-eiwit maken. Vervolgens herkent het afweersysteem de spike-eiwitten als niet-lichaamseigen en gaat antistoffen maken. Als je daarna in contact komt met het coronavirus, word je door die antistoffen beschermd. Zo is de kans klein dat je ziek wordt van het virus. Het vaccin wordt op natuurlijke wijze door het lichaam afgebroken.

Effectiviteit

Het vaccin van Pfizer/BioNTech is meer dan 90 procent effectief in het voorkomen van ziekte door corona. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90 procent minder ziektegevallen zijn door corona dan in een (even grote) groep ongevaccineerde mensen. Dit vaccin is ook zeer effectief bij ouderen, zo blijkt het bij volwassenen van 65 jaar en ouder ruim 94 procent effectief. De mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, werden minder ernstig ziek.

Actuele informatie

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Op de websites van het RIVM en die van de Rijksoverheid staat steeds de meest actuele informatie. Natuurlijk kun je ook altijd contact opnemen met je huisarts, reumatoloog of reumaverpleegkundige.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.