Dat aantal niet leverbare medicijnen is minder dan in 2023. Toen waren er tekorten bij bijna 2300 medicijnen. “Maar dat is zeker geen reden om optimistisch te zijn”, benadrukt Aris Prins, voorzitter van KNMP.

Reumamedicijnen

Ook reumamedicijnen waren en zijn steeds vaker minder goed beschikbaar. Voor wie medicijnen tegen reuma gebruikt, kan een tekort betekenen dat je een ander medicijn moet gebruiken. Het kan zijn dat dit medicijn niet zo goed werkt als het medicijn, dat was voorgeschreven. Je kunt ook meer last krijgen van bijwerkingen. Het kan zelfs voorkomen dat er geen ander medicijn beschikbaar is. Medicijntekorten kunnen daarom grote gevolgen hebben voor je gezondheid en je kwaliteit van leven.

Logistieke problemen

Het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars helpt volgens Prins niet mee om tekorten te voorkomen. Zorgverzekeraars maken prijsafspraken met fabrikanten van medicijnen en apotheken moeten dan specifiek die middelen verstrekken. Anders krijgt de patiënt zijn medicijnen niet vergoed.

Zorgverzekeraars Nederland zegt dat de medicijntekorten een internationaal probleem zijn dat moeilijk is op te lossen.

Volgens de voorzitter van KPMG worden tekorten ook vaak veroorzaakt door een productieprobleem bij de fabrikant, waardoor medicijnen tijdelijk niet op de markt beschikbaar zijn. Ook zijn er logistieke problemen doordat het Suezkanaal momenteel niet gebruikt kan worden vanwege aanvallen op schepen door Houthi-rebellen. Schepen moeten omvaren en daardoor duurt het langer voor de medicijnen in Europa en Nederland zijn.

Aantrekkelijke markt

Daarnaast is het volgens Prins belangrijk dat er voor de fabrikant een aantrekkelijke markt is om de middelen op aan te bieden. “Dan moeten we er ook wel iets voor over hebben om ze te verkrijgen. Soms is een medicijn in andere landen wel beschikbaar en bij ons niet. Omdat wij er te weinig voor over hebben om dat geneesmiddel in Nederland op de markt te houden.”

Een oplossing voor de medicijntekorten zou hergebruik van medicijnen kunnen zijn, stelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik na een enquête onder 545 geneesmiddelengebruikers. Apothekers hebben hier hun twijfels bij omdat ze dan de kwaliteit van de medicijnen niet kunnen waarborgen.

Lees over dit onderwerp ook dit bericht op ReumaMagazine.nl.