De opname van bijwerkingen van kruidengeneesmiddelen en kruidensupplementen in geneesmiddelenbewakingssystemen is belangrijk omdat een systematische aanpak van het verzamelen en analyseren van bijwerkingen in verband met deze producten artsen, patiënten en regelgevers zal helpen meer kennis te vergaren en schade te voorkomen.

Bijwerkingen van kruidengeneesmiddelen tot nu toe

Tot februari 2021 kwamen er in totaal 789 meldingen van kruidengeneesmiddelen en kruidensupplementen binnen bij Lareb. In deze meldingen werden in totaal 823 kruidenproducten genoemd als mogelijke veroorzaker van een bijwerking. Deze producten veroorzaakten in totaal 1727 bijwerkingen. Van de 823 producten waren er 229 geregistreerd als geneesmiddel en 594 op de markt als kruidensupplement. Van de 823 kruidenproducten hadden 522 meldingen betrekking op enkelvoudige kruidenproducten, 256 meldingen op combinatieproducten, 27 meldingen op vitamineproducten met kruideningrediënten en achttien meldingen op productproblemen. Ongeveer 15 procent van de meldingen betrof ernstige bijwerkingen, en bij versneden producten was het risico op ernstige bijwerkingen groot.
De meeste meldingen van bijwerkingen gingen over rode gist rijst. Rode gist rijst is een cholesterolverlagend middel. Ook ontving Lareb veel meldingen bij de pepermuntplant, sint-janskruid en valeriaan. Daarnaast is er gekeken naar bijwerkingen bij producten die meerdere planten bevatten. In deze producten zat vaak citroenmelisse, kamille, Chinese engelwortel of pepermunt. Ongeveer 15 procent van de meldingen ging over ernstige bijwerkingen. Vervalste producten met illegale stoffen gaven in verhouding meer ernstige bijwerkingen.

Doelstelling 

Het doel was om de meldingen van bijwerkingen van kruidengeneesmiddelen en kruidensupplementen, die tussen 1991 en februari 2021 bij Lareb binnenkwamen, te categoriseren onder andere op de kruiden die er in voorkwamen en de bijwerkingen die optraden.

Conclusies

Analyse van de kruidengeneesmiddelen en kruidensupplementen in de Nederlandse geneesmiddelenbewakingsdatabank bracht een verscheidenheid aan verdachte kruidenbestanddelen aan het licht. De meldingen geven inzicht in de verscheidenheid aan kruidenproducten die in Nederland worden gebruikt en de bijwerkingen die met het gebruik ervan gepaard gaan. Geneesmiddelenbewaking van kruidenproducten is essentieel om een veilig gebruik ervan te waarborgen.

Wil je meer weten over reuma? Kijk dan in de rubriek Reuma van A tot Z.