“We zijn heel hoopvol nu de ECHO trial (colchicine ter behandeling van knie- en heupartrose) binnenkort van start gaat!”, meldt reumatoloog Calin Popa van de Sint Maartenskliniek. “We kijken er naar uit om een uniek onderzoek op te zetten in Nederland dat aan het eind een sterk bewijs zou leveren voor een betaalbaar effectief en veilig behandeling voor artrose. En dus heel goed nieuws zou brengen voor deze patiënten."

Effect colchicine op knie- en heupvervangingen

Op dit moment bestaan er nog geen geneesmiddelen die artrose kunnen vertragen of genezen. Bij artrose speelt een lichte vorm van ontsteking een rol. Colchicine - een medicijn dat al jaren gebruikt wordt voor jicht - kan deze ontsteking mogelijk remmen, wat een positieve invloed heeft op pijn en het dagelijks functioneren. Popa en zijn team hebben al eerder geobserveerd dat mensen die langdurig colchicine gebruikten minder vaak een knie- of heupvervanging operatie nodig hadden.  Mensen met artrose in de knie of heup komen daarom in aanmerking voor dit vervolgonderzoek.

Het vervolgonderzoek kan van start gaan nu ZonMw in het kader van het ZonMw-programma Goed Gebruik Geneesmiddelen een subsidie heeft toegekend aan het vervolgonderzoek van reumatoloog Calin Popa naar colchicine als artrosemedicijn.

Colchicine is oorspronkelijk ontwikkeld bij jicht, maar blijkt mogelijk ook bij andere aandoeningen zoals artrose (en ook hart- en vaatziektes) effectief te zijn in het remmen van de ziekte. Bart van den Bemt meldde in zijn artikel dat naast colchicine er meer bestaande geneesmiddelen zijn waar men van vermoedt dat ze mogelijk ook bij artrose werken. Dit zijn bijvoorbeeld middelen bij suikerziekte, botontkalking en hoge bloeddruk. “De toekomst zal ons leren welke middelen uiteindelijk veilig bij artrose kunnen worden gebruikt. Het is fijn te weten dat hard wordt gewerkt aan geneesmiddelen die artrose proberen af te remmen”, aldus hoogleraar Farmacie Bart van den Bemt.