Bart van den Bemt, bijzonder hoogleraar Personalized Pharmaceutical Care aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc, legt uit: “Als het patent van een geneesmiddelen na zo’n tien tot vijftien jaar vervalt, mogen ook andere fabrikanten dit geneesmiddel produceren. Zo’n geneesmiddel dat uit patent is, noemen we een generiek geneesmiddel. Generieke fabrikanten mogen de merknaam (zoals Losec, Aspirine of Arava) niet voeren, maar moeten de stofnaam gebruiken (respectievelijk omeprazol, acetylsalicylzuur of leflunomide). En ja, dat is het moment dat ook de verpakking er anders uit gaat zien. De geneesmiddelen mogen pas in de handel worden gebracht als is aangetoond dat de werkzame stof precies hetzelfde is en dat het geneesmiddel op dezelfde manier oplost uit de tablet. De werkzame stof en het gehalte moet precies hetzelfde zijn bij een generiek geneesmiddel, maar hulpstoffen mogen verschillen als het geneesmiddel maar op dezelfde manier oplost als de originele tablet.”
Prijsbepalen
Waar aanvankelijk alleen de ontwikkelaar de prijs van het (nieuwe) geneesmiddel kon bepalen, proberen nu de generieke fabrikanten ook een deel van de markt te beheersen. Daarom bieden ze het geneesmiddel veel goedkoper aan. Vaak zal de ontwikkelaar van het geneesmiddel de prijs ook wel laten dalen: de kosten voor het ontwikkelen zijn dan wel terugverdiend.
Onderhandelen
Zorgverzekeraars maken gebruik van deze marktwerking en gaan onderhandelen met de fabrikanten van generieke geneesmiddelen. Tijdens deze onderhandelingen proberen ze een zo laag mogelijke prijs voor het geneesmiddel te krijgen. Deze onderhandelingen herhalen zich om de zoveel jaar. Dat is de reden dat je om de zoveel tijd een andere verpakking kunt krijgen.
Wisselen van verpakking geen invloed
Van den Bemt: “Besef dat bij meer dan 95 procent van de mensen het wisselen geen objectieve invloed heeft op het effect van het geneesmiddel. Bij deze mensen kun je goed wisselen om zo de zorg betaalbaar te houden. Soms kan het niet. Een arts kan dan (als het generieke geneesmiddel is geprobeerd) een verklaring van medische noodzaak afgeven om bij deze patiënt niet te switchen. Zo’n medische reden kan een allergie zijn voor een hulpstof. Gelukkig komt zo’n allergie maar heel zelden voor. Dus in het algemeen geldt: dankzij het wisselen van geneesmiddelen helpen we met elkaar om de medische zorg betaalbaar houden. Maar dit wisselen mag nooit ten nadele van de kwaliteit van zorg zijn.”